Tien Amerikaanse mariniers vermist na botsing met olietanker

Voor de kust van Singapore is een Amerikaans marineschip gebotst met een olietanker. Dat gebeurde in de Straat van Malacca. Er raakten vijf mariniers gewond bij de botsing en tien mariniers worden nog vermist.

Het marineschip John S. McCain raakte erg beschadigd bij de aanvaring met de olietanker die voer onder Liberiaanse vlag. Op foto's is te zien hoe er een groot gat zit in de romp van het schip. Het is niet duidelijk of de olietanker erg beschadigd is.

Vijf mariniers raakten lichtgewond bij de botsing, maar tien mariniers zijn nog vermist. Er wordt met man en macht gezocht naar hen.

De John S. McCain is genoemd naar John S. McCain Senior, een admiraal in de marine tijdens Wereldoorlog II. Hij is ook de vader van senator John McCain.

Piraterij

De Straat van Malacca, waar het ongeval gebeurde, ligt tussen het Indonesische eiland Sumatra en het schiereiland Malakka. Het is een behoorlijk moeilijke plaats om door te varen door het drukke vaarverkeer, maar de voorbije jaren was er ook veel piraterij.

Zeven doden

Het is het tweede incident in een paar maanden tijd met een marine- en een cargoschip. Amper twee maanden geleden gebeurde nog een van de dodelijkste ongevallen in de geschiedenis van de marine. Toen dreef de torpedojager Fitzgerald af met een vrachtschip voor de kust van Japan. Nog maar recent werd bekend gemaakt dat dat ongeval veroorzaakt werd door slecht leiderschap en perfect te voorkomen was. Een aantal leidinggevenden en andere medewerkers van de Fitzgerald werden hierdoor uit hun functie gezet.

Lees meer