Manlief kan de pot op: vrouw scheidt van haar man omdat hij geen toilet voorziet

Scheiden gebeurt best wel vaak en om verschillende redenen: liefde die verdwijnt, ruzie, bedrog, ... Maar nu voegen we nog iets toe aan het lijstje: geen toilet voorzien in het huis. In India worden echtscheiding niet zomaar toegestaan, maar een Indiase rechter heeft een vrouw goedkeuring gegeven om te scheiden. Manlief wou geen toilet voorzien in hun huis en dat kon niet door de beugel. 

In de noordelijke staat Rajasthan heeft een 24-jarige vrouw goedkeuring gekregen van de rechter om te scheiden van haar man. Niet alleen de reden is opmerkelijk, maar ook de toestemming. In het land mogen koppels niet zomaar scheiden. Huiselijk geweld of wreedheid zijn bijvoorbeeld wel acceptabele redenen voor een scheiding. Aan dat laatste voldoet de aanvraag van de 24-jarige vrouw.

Geen pot, geen huwelijk

Volgens de rechter was er sprake van wreedheid in haar huwelijk. Na een huwelijk van vijf jaar, had de man nog steeds geen toilet voorzien in hun woonst. Zijn vrouw was verplicht om telkens haar behoefte te doen in nabijgelegen velden. De rechter vond het niet kunnen dat zoveel vrouwen in Indiase dorpen moeten wachten tot zonsondergang om even een bezoekje naar de velden te brengen. Hij beschouwt dit als 'fysiek lijden', wat onder wreedheid valt. "We geven geld uit aan tabak, drank en mobiele telefoons, maar we willen geen toiletten bouwen om de integriteit van onze gezinnen te beschermen", staat geciteerd uit het vonnis in The Times of India.

In India vormen sanitaire voorzieningen een groot probleem. Volgens Unicef heeft de helft van de bevolking van het land geen toegang tot een toilet. Premier van het land, Narendra Modi wil tegen 2019 in elk Indiaas huis een toilet. Maar een toilet plaatsen of armoede is niet het enige probleem: in sommige gebieden wordt een wc in huis als onrein beschouwd.

Lees meer