Keuze genoeg in september: deze 14 films zijn de moeite in de cinema

Na de zomer nemen de filmreleases even wat gas terug, en zo hebben we geen echte kaskrakers in onze lijst met de leukste films voor de maand september. Maar er zitten zeker een paar heel goede films tussen. September luidt het begin van een Vlaams offensief in de cinema in, en vreemd genoeg zijn de horrorfilms dit jaar een maand te vroeg.

1. Maudie (6 september)

Romantisch drama - Ierland/Canada - met Sally Hawkins & Ethan Hawke - 115 minuten

We beginnen de maand met een film die in onder andere Ierland en Canada al een tijdje uit is. Daardoor weten we dat de kritieken vrij behoorlijk zijn, met zelfs een sterke score op IMDB. Maudie komt van Maud, het personage dat Sally Hawkins gestalte geeft. Maud is eigenlijk een huismeid in Nova Scotia, maar haar werk houdt haar niet tegen om haar artistiek talent verder te ontwikkelen. Uiteindelijk wordt ze een geliefd figuur in de gemeenschap waar ze woont.

Ze werkt bij Everett Lewis en aangezien die niet veel plaats heeft, delen ze het bed. Dat veroorzaakt meteen een schandaal in hun omgeving, aangezien ze denken dat Maud seksueel werk voor hem doet. Uiteindelijk zullen ze wel trouwen en intussen krijgen haar schilderijen steeds meer aandacht. Tot zelfs in het Witte Huis toe, waar vicepresident Richard Nixon er eentje wil kopen.

 

2. It (6 september)

Horror - VS - met Finn Wolfhard & Bill Skarsgard - 135 minuten

Wat is dat toch met horrorfilms die lang voor Halloween in de bioscoop verschijnen. Net zoals vorige maand is er een film die we toch eerder een maand later hadden verwacht. It is alvast niet geschikt voor bang is van clowns, want je angst zal hierna vermoedelijk nog iets groter geworden zijn. Zoals wel vaker is het verhaal ontsprongen uit het huiveringwekkende brein van Stephen King, en het is bijgevolg ook niet de eerste verfilming ervan.

'It' is eigenlijk een bloeddorstig monster dat een groep kinderen in het stadje Derry in het vizier krijgt. Het monster neemt de vorm van een clown aan, die bekend staat als Pennywise. Ze zullen er alles aan moeten doen om hem te verdrijven. Pennywise is overigens een belangrijke reden waarom er tegenwoordig zoveel volwassenen met angst voor clowns rondlopen, en het ziet er dus niet goed uit voor de volgende generatie.

 

3. Mother! (13 september)

Horror - VS - met Jennifer Lawrence & Javier Bardem - 115 minuten

Om eerlijk te zijn hebben we geen schrik voor clowns, en dan geeft deze film ons veel meer rillingen. Ook dit is een soort horrorfilm die dit jaar verrassend vroeg tevoorschijn komt. Jennifer Lawrence speelt een jonge vrouw die een rustig leven leidt met haar echtgenoot, een rol van Javier Bardem. Maar alles komt onder druk te staan wanneer een mysterieus koppel, gespeeld door Michelle Pfeiffer en Ed Harris, bij hen komt logeren.

Normaal stond deze film in oktober gepland, maar de release werd een maand naar voor geschoven. In het begin van de maand gaat Mother! in première op het internationale filmfestival van Venetië. Daar maakt de film kans op een Gouden Leeuw. De affiche (rechts) is alvast huiveringwekkend genoeg.

 

4. Cargo (13 september)

Thriller/drama - België - met Sam Louwyck & Wim Willaert - 91 minuten

De eerste Vlaamse film van een druk najaar is Cargo. Leon Broucke valt uit z'n vissersboot in het ijskoude water van de Noordzee, voor de ogen van zijn oudste zoon Jean. Leon komt in een coma te liggen en laat het familiebedrijf achter met een enorme berg schulden. Nadien blijken er nogal wat conflicten te bestaan tussen Jean en zijn twee broers. Francis moet kiezen tussen zijn familie of zijn geheime liefde, en William keert terug naar huis om te ontsnappen aan z'n leven in de misdaad.

Intussen heeft Jean het moeilijk om plots de patriarch van de familie te zijn, en hij keert zich tot het criminele milieu van William om z'n zoontje een betere toekomst te kunnen geven. De hoofdrol is voor Sam Louwyck, en voorts zal je ook Wim Willaert, Sebastien Dewaele en Gilles De Schrijver kunnen herkennen. De film is geregisseerd door de jonge Gilles Coulier, die eerder de serie Bevergem voor Canvas maakte.

 

5. American Made (13 september)

Thriller - VS - met Tom Cruise & Domhnall Gleeson - 115 minuten

Als de releasedatum niet meer gewijzigd wordt, gaan we American Made kunnen zien voor de film in de VS in de bioscoop verschijnt. De film is een biografisch misdaadverhaal, gebaseerd op het leven van Barry Seal, een piloot die in de jaren 80 drugsmokkelaar werd. Hij heeft ook voor de Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar gewerkt. Later zou hij in dienst van de DEA, de Amerikaanse drugsopsporingsdienst, aan de slag gaan.

Tom Cruise speelt de hoofdrol in de film, waarvan de opnames niet onopgemerkt bleven. Zo stortte op uitgerekend 11 september een vliegtuigje neer op de set in Colombia. Daarbij kwamen helaas twee mensen om het leven. Eén van de slachtoffers was een filmpiloot die al in verschillende bekende films een rol had gespeeld. De productie van de film wordt door de families van de slachtoffers momenteel vervolgd.

 

6. American Assassin (20 september)

Actiethriller - VS - met Dylan O'Brien & Michael Keaton - 111 minuten

Nog meer Amerikaans actiegeweld krijg je in American Assassin. Het leven van de jonge Mitch (Dylan O'Brien) raakt in het slop na een tragische gebeurtenis. Hij komt zo in het CIA-team van Stan (Michael Keaton) terecht. Stan is een veteraan uit de Koude Oorlog die nu actief strijdt tegen terrorisme.

Ze worden samen ingeschakeld in het onderzoek naar een schijnbaar willekeurige golf van aanvallen tegen militaire en burgerlijke doelwitten. Tot ze op een patroon stuiten en ontdekken dat een Turkse geheim agente hetzelfde spoor aan het volgen is. Ze bundelen de krachten en gaan achter een spion aan die in het Midden-Oosten de Derde Wereldoorlog wil ontketenen.

 

7. HHhH (20 september)

Actiethriller - Frankrijk - met Rosamund Pike en Jack O'Connell - 120 minuten

Een oorlogsfilm van internationale makelij, want behalve Frankrijk werkten ook Engeland, België en de VS hieraan mee. De volledige titel luidt The Man with an Iron Heart. We zitten in het jaar 1942 en het Derde Rijk is op z'n hoogtepunt gekomen. Een Tsjechische verzetsgroep beraamt intussen in Londen het plan voor een ambitieuze militaire operatie: Operatie Anthropoid.

Twee jonge rekruten, Jozef Gabcik en Jan Kubis, worden naar Praag gestuurd om nazileider Reinhard Heydrich te vermoorden. Hij stond onder andere aan het hoofd van de Gestapo, de SS en is eigenlijk ook de uitvinder en uitvoerder van de Holocaust. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Franse auteur Laurent Binet.

 

8. The Beguiled (20 september)

Drama/western - VS - met Colin Farrell, Nicole Kidman & Kirsten Dunst - 93 minuten

Nu we toch aan historische films toe zijn: deze speelt zich af tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Een gewonde Yank wordt opgesloten in een meisjesschool in het zuiden van de VS en de vrouwen vallen er al snel voor z'n charmes. Maar een goede invloed heeft dat niet, want tussen de vrouwen ontstaat al snel haat en bedrog, en dat keert zich ook tegen hem.

De man die de harten van de meisjes sneller doet slaan is Colin Farrell. Voorts zal je onder de vrouwen ook Nicole Kidman en Kirsten Dunst herkennen. De film is van Sofia Coppola en ging op het filmfestival van Cannes in première.

 

9. Wakefield (20 september)

Drama - VS - met Bryan Cranston & Jennifer Garner - 106 minuten

Eentje met twee acteurs die elk nog in een geliefde serie hebben gespeeld. Bryan Cranston herken je natuurlijk nog uit Breaking Bad, en Jennifer Garner was één van onze favoriete spionnes in Alias. In deze film spelen ze meneer en mevrouw Wakefield. Howard Wakefield heeft alles om gelukkig te zijn: een vrouw die hem graag ziet, twee dochters, een goede job als advocaat en een knap huis in de buitenwijken van New York. En toch wordt hij verstikt.

Uiteindelijk slaan de stoppen door en trekt hij zich terug in de garage, waardoor z'n gezin zich zorgen begint te maken. Hij houdt hen intussen wel door een raam in de gaten. Uiteindelijk blijft hij er een paar maanden en vraagt hij zich af of de dingen ooit terug kunnen worden zoals vroeger. Zolang hij er maar geen drugs zit te brouwen, zeker?

 

10. Wind River (20 september)

Thriller - Engeland/Canada - met  Elizabeth Olsen & Jeremy Renner - 110 minuten

Elisabeth Olsen is een beginnend FBI-agente die een mysterieuze moord in het wetteloze indianenreservaat Wind River moet oplossen. Ze wordt daarbij geholpen door een wildjager, gespeeld door Jeremy Renner. Die wordt tijdens het onderzoek geconfronteerd met zijn eigen verleden. Hij is ook de persoon die het bevroren lijk van de vermoorde tiener heeft ontdekt. Hoe dieper ze gaan tijdens hun onderzoek, hoe meer ze hun eigen leven op het spel zetten.

De film is het regiedebuut van Taylor Sheridan, schrijver van veelgeprezen films als Sicario en Hell or High Water. Elizabeth Olsen is overigens de jongere zus van de Olsen Twins, de tweeling die in Full House de rol van Michelle vertolkte. Intussen doet Elizabeth het carrièregewijs veel beter dan de kindsterretjes, met rollen in grote films als Godzilla, Avengers en Captain America als gevolg.

 

11. Alleen Eline (27 september)

Romantisch drama - België - met Line Pillet & Yannick de Coster - 99 minuten

De volgende Vlaamse film is Alleen Eline. Daarin zal een groep jonge topacteurs in wording een rol krijgen. De hoofdrol is voor de 27-jarige Line Pillet. Zij speelt Eline, een jonge sociale fysiotherapeute die samenwoont met haar beste vriend, een rol van Joren Seldeslachts. In haar nieuwe job moet ze zich ontfermen over de zesjarige Joy die na een auto-ongeval in een revalidatiecentrum is beland. Ze beseft al snel dat de vader van Joy, gespeeld door Yannick De Coster, haar herstel zou kunnen versnellen.

Alleen is hij een punctuele zakenman die zich na het ongeval enkel nog op zichzelf en zijn werk focust. Eline gaat daarom de confrontatie met hem aan en stilaan begint ze naar hem toe te groeien. Zo krijgen we een typisch Vlaamse combinatie van drama, humor en romantiek. Thuis-fans gaan in de film ook nog Marleen Merckx herkennen.

 

12. An Inconvenient Sequel: Truth to Power (27 september)

Documentaire - VS - met Al Gore - 98 minuten

Een decennium na de beroemde documentaire An Inconvenient Truth zag Al Gore zich genoodzaakt een vervolg te maken. Al is het vooral een aanmoedigende documentaire die toont dat we dicht bij een energierevolutie staan. De voormalige Amerikaanse vicepresident blijft zich inzetten voor het klimaat en de camera's volgen hem achter de schermen, zowel publiek als privé.

De film komt er uitgerekend op een moment dat het Witte Huis opnieuw een bewoner heeft die het klimaat niet zo goed gezind is. Dat Donald Trump zich onder andere wil terugtrekken uit het klimaatakkoord dat de wereld in Parijs bereikte, was slecht nieuws voor onze planeet. Mede daardoor zit het er dik in dat ook deze sequel een kleine hype kan veroorzaken.

 

13. The Glass Castle (27 september)

Drama - VS - met Brie Larson & Wood Harrelson - 127 minuten

Op het einde van de maand is er nog goed nieuws voor fans van Brie Larson, want zij schittert in de hoofdrol van The Glass Castle. Ze speelt de getalenteerde journaliste Jeannette Walls, die woont en werkt in New York. Hoewel haar leven perfect lijkt, weet niemand hoe hard ze heeft moeten werken om daar te geraken. Ze is jarenlang de enige houvast voor haar jongere broer en zussen, terwijl haar disfunctionele vader (Woody Harrelson) en haar artistieke moeder (Naomi Watts) het gezin van stad naar stad sleuren.

Het gezin wordt intussen opgejaagd door deurwaarders. Dat weegt heel zwaar door en de kinderen willen eigenlijk maar één ding: een normaal leven.

 

14. Kingsman: the Golden Circle (28 september)

Actiekomedie - VS - met o.a. Colin Firth & Halle Berry

Tot slot nog de film met de meest indrukwekkende cast in de maand september. Of wat dacht je van een film met Colin Firth, Julianne Moore, Halle Berry, Taron Egerton, Mark Strong, Channing Tatum, Jeff Bridges en Sir Elton John op de loonlijst? In de eerste film, Kingsman: The Secret Service, leerden we de onafhankelijke, internationale inlichtingendienst Kingsman kennen. Hun ultieme doel is de wereld veilig houden en dat komt in dit vervolg uiteraard weer in het gedrang.

Wanneer ze hun hoofdkwartier verliezen en de wereld gegijzeld wordt, ontdekken ze een verwante spionageorganisatie in de VS, met de naam Statesman. De twee groepen zullen moeten samenwerken om de wereld andermaal te redden.

 

Lees meer