10 vragen die we ons altijd al stelden over de White Walkers in 'Game of Thrones'

Afgelopen zondagnacht leerden 'Game of Thrones'-fans de 'White Walkers' nog wat beter kennen. De vreemde wezens kunnen geweldig goed speerwerpen maar zijn nog steeds bang van water. Na hun passage in 'Beyond the Wall' zijn er nog veel vragen over 'White Walkers' die niet allemaal een duidelijk antwoord hebben.

White Walkers staan aan het hoofd van het leger van de doden. Die doden worden wights genoemd. Het zijn de kadavers van dode Wildlings en mannen van de Night's Watch die door de White Walkers terug tot leven zijn gewekt. Maar hoe kwamen die White Walkers er in de eerste plaats, waarom gaan ze zo traag vooruit en vooral hoe geraken Jon Snow en zijn Suicide Squad er op tijd vanaf?

© HBO

1. Waar komen White Walkers vandaan?

In seizoen zes zag Bran in een visioen hoe de Children of the Forest de White Walkers creëerden. Deze eerste bewoners van Westeros werden bedreigd door de First Men, de mensen die Westeros kwamen veroveren. Om zich te beschermen hadden the Children of the Forest een wapen nodig: White Walkers. Bran zag hoe de Children of the Forest het hart van een vastgeketende mens doorboorden met dragonglass. De White Walkers konden echter aan de controle van de Children of the Forest ontsnappen en keerden zich tegen hen en al de rest wat leeft.

© HBO

2. Hoe worden White Walkers en wights gedood?

In seizoen 1 probeert Jon in Castle Black op allerlei manieren een binnengedrongen wight te vermoorden. Dolken en zwaarden helpen niet, het is uiteindelijk vuur dat de levende dode voor een tweede keer doet sterven. Maar die regels blijken veranderd te zijn in het huidige seizoen. Want in de laatste aflevering kunnen doodnormale zwaarden (en dragonglass-dolken) wights doorklieven. En vuur helpt enkel tegen wights, niet tegen White Walkers. Het enige echte wapen dat zeker werkt is dragonglass of Valyrian steel. Wapens uit dat materiaal zullen, in tegenstelling tot gewoon staal, niet afbrokkelen wanneer ze in contact komen met een speer van een White Walker. Een White Walker zal ter plaatse versnipperen wanneer hij door dragonglass of Valyrian steel geraakt wordt.

© HBO

3. Waarom stierven alle wights in één keer wanneer Jon een White Walker verpulverde?

Het lijkt erop dat door een White Walker te doden, plots alle doden die hij tot leven heeft gewekt opnieuw sterven. Net zoals bij vampieren. Dit verandert natuurlijk veel voor de oorlog tussen de levende en de doden. Nu is het einddoel niet langer alle wights te doden, maar gewoon degene die het leger is beginnen maken: The Night King. Dood hem, en het hele leger van wights zakt in elkaar.

© HBO

4. Kunnen wights zwemmen?

In de laatste aflevering zagen we hoe de wights stopten voor het ontdooide meer. Hoewel ze niet meer leven en dus niet onderkoeld kunnen geraken, zwommen ze niet tot bij het kleine eilandje in het midden van het meer. Net zoals ze ook niet zwommen tijdens de slag om Hardhome. Terwijl de levende wegroeiden in hun bootjes, terug richting Muur, bleven de wights aan de waterkant staan. Dat is goed nieuws, want zo kan het leger van de doden ook niet voorbij de Muur zwemmen aan East Watch.

© HBO

5. Kunnen wights verdrinken?

In de laatste aflevering zagen we hoe de eerste rijen wights nog door het ijs zakten. Die kwamen nadien niet terug bovendrijven en zijn dus verdronken. Wights zijn in principe karkassen met gaten erin, omhuld door zware kleren en wapens. Maar wights zijn ook al dood, ze hebben dus geen zuurstof nodig om te ademen en kunnen dus gewoon verder leven onder water. Ze zouden dus ook op de bodem van een meer kunnen blijven wandelen. Een theorie luidt dat wights niet tegen water kunnen, net omdat water gemaakt wordt door de samensmelting van vuur en ijs.

© HBO

6. Hoe communiceren de doden met elkaar?

In de zeven seizoenen van Game of Thrones hebben we White Walkers nog nooit horen praten met elkaar. Ze gebruiken ook geen gebarentaal en het lijkt erop dat ze communiceren door telepathie. The Night King hoeft bijvoorbeeld geen bevelen uit te delen om zijn wights te doen aanvallen. Wights maken bijna voortdurend een zombie-gegrom en kunnen ook heel luid schreeuwen. In de laatste aflevering schreeuwde de gevangengenomen wight heel luid om hulp en nog geen minuut later stond het volledige leger daar. Volgende keer zorgen ze er dus best eerst voor dat zijn mond dicht blijft.

© HBO

7. Kunnen White Walkers het weer beïnvloeden?

Eender waar White Walkers komen is het koud. Ze brengen de winter en wanneer de Starks waarschuwen voor het koude seizoen, waarschuwen ze in werkelijkheid voor de komst van de White Walkers. Het is niet duidelijk of het de White Walkers zijn die het slechte weer veroorzaken, of het weer dat de White Walkers aantrekt omdat ze misschien zo'n klimaat nodig hebben. Wat we zeker weten is dat stormachtig winterweer niet veel goeds betekent.

© HBO

8. Hoe snel duurt het om te veranderen in een zombie?

White Walkers kunnen dode mensen en dieren terug tot leven wekken. Dat lijkt vrij snel te kunnen gebeuren, door aangeraakt te worden door een White Walker. In seizoen één duurde het nog een aantal dagen vooraleer een dode weer kon opstaan. Zo werden er drie lijken in Castle Black geborgen, die 's nachts terug tot leven kwamen. Sam verklaart na het voorval: "Ze zijn aangeraakt door White Walkers, dat is waarom ze terugkwamen. Dat is waarom hun ogen blauw werden." Je hoeft ook niet meteen te veranderen in een wight. Benjen Stark is half dood half levend. Bij hem is de transformatie dus niet volledig gelukt.

© Giphy

9. Kunnen wights de muur oversteken?

In seizoen zes vertelt Benjen Stark aan Bran en Meera dat hij niet mee kan ten zuiden van de Muur. "Ik kan er niet door. Er zitten oude spreuken in de funderingen van de Muur. Sterke magie. Om mensen te beschermen van wat aan de andere kant ligt. En zolang de Muur er staat, kunnen de doden er niet langs, kan ik er niet langs." Dit zou een van de redenen kunnen zijn waarom de White Walkers er zo lang over doen om de Muur over te steken. Ze zouden natuurlijk ook World War Z-stijl zich op elkaar kunnen stapelen en zo de Muur oversteken, magie of niet.

© HBO

10. Waarom verplaatsen wights zich zo traag?

Onlangs maakte een Reddit-gebruiker dit handige kaartje waarop te zien is welke afstand de White Walkers en Jon Snow in dezelfde tijd aflegden. In het visioen van Bran in de eerste aflevering van dit seizoen zien we hoe traag de White Walkers en hun leger wandelen. Geen wonder dat ze na zeven seizoenen nog steeds de Muur niet hebben bereikt. Maar wights kunnen wel degelijk snel lopen. Denk maar aan de passage door de grot van de Three Eyed Raven en de slag om Hardhome. Ze kunnen dus wel snel lopen, maar wandelen tussen de gevechten door liever aan een slakkentempo.

© Reddit

Lees meer