Nostalgie! Microsoft komt met een nieuwe versie van Age of Empires!

Geef maar toe: zélfs als je nooit een echte gamer was, heb je op je allereerste computer vast wel eens Age of Empires geprobeerd. Egyptenaren of Babylonieërs, keihard bouwen om eindelijk de trebuchet te bouwen die dan gegarandeerd geturnd werd door een priester van de vijand: 't was je hoogstpersoonlijke Game of Thrones. En nu komt er een nieuwe editie.

Een stadhuis en drie dorpsbewoners: dat is de start van élk Age of Empires spel, of je nu altijd bent blijven hangen bij de eerste editie, of daarna overstapte naar Age Of Kings, of in 2005 verhuisde naar de Amerikaanse burgeroorlog in Age of Empires III, dat maakt niet uit, maar het toont wel al hoe lang de reeks, één van de eerste weidverspreide realtime-strategie builders werd. Het is echter meer dan tien jaar geleden dat er nog een nieuwe versie van het spel ten tonele verscheen: daar komt nu dus verandering in.

Want op Gamescon kondigde Microsoft aan dat Age of Empires 4 in de maak is, en niet door de minste. Waar Ensemble Studio's de eerste drie voor z'n rekening nam, mag Relic Entertainment nu de vierde in de iconische reeks maken. Zij zijn ook verantwoordelijk voor onder andere de Company of Heroes-games en Warhammer 40.000, de futuristische Warhammer-spinoff.

De definitieve editie

Daarmee lijkt het vervolg op Age of Empires wel in goede handen. Een echte trailer met beelden van de games is er nog niet, maar wel al wat concept-art die ons doet watertanden. Overigens worden, omdat Microsoft blijkbaar begrijpt dat wij nu onmiddellijk de vorige versies na elkaar willen spelen, Age of Empires 1,2 en 3 ook nog eens in 4K geremastered.

Die 'definitive' editie komt uit op 19 oktober, en daar is gelukkig wél een trailer van. Meer bewoners, betere graphics (hoewel wij de hoekige bewegingen van de die trebuchets een béétje gaan missen) en betere gevechten: wij hebben er al zin in. Een definitieve einddatum voor Age of Empires 4 is er nog niet, maar wij spelen alvast de rest nog eens uit.