Ondanks voorakkoord blijven ze staken op de luchthaven van Zaventem: ook vandaag veel hinder verwacht

Op de luchthaven van Zaventem is het personeel van bagageafhandelaar Swissport nog steeds aan het staken. Er wordt opnieuw veel hinder verwacht. Toch kwam het gisteravond tot een voorakkoord, waarin op de vakbondseisen van een extra premie en voltijdse contracten deels ingegaan wordt.

De laders en lossers van Swissport zijn vanmorgen niet aan het werk gegaan. “Niet alle aankomende bagage wordt afgeleverd en het is mogelijk dat bagage van vertrekkende passagiers niet mee is op het vliegtuig en met vertraging op de bestemming zal aankomen”, zegt Brussels Airport-woordvoerster Nathalie Van Impe aan VTM Nieuws.

Brussels Airport raadt reizigers aan om na te gaan of hun vlucht bediend wordt door Swissport of Aviapartner. “Als de vlucht afgehandeld wordt door Aviapartners, hoef je geen bijzondere voorzorgen te nemen”, klinkt het. Bij vluchten die door Swissport afgehandeld worden, roept de luchthaven op om “zoveel mogelijk noodzakelijke voorwerpen voor de eerste dagen in de handbagage mee te nemen”.

Voorakkoord

Toch werd er gisteravond een voorakkoord bereikt tussen de vakbonden en de directie van Brussels Airport. Dat meldt persbureau Belga. Dat werd toen al voorgelegd aan de avondploeg, maar die gingen nog niet over tot goedkeuring om een zo breed mogelijke achterban te raadplegen.

"Er is contact geweest met de nachtploeg en de afgevaardigden, maar we hebben als syndicale kern geoordeeld dat het toch nog zinvol zou zijn om ook de ochtendploeg te raadplegen om toch zo veel mogelijk mensen te horen in deze kwestie", zei ACV-vakbondsman Kurt Callaerts gisteravond. “Voor ons is het stakingswapen het laatste wapen, maar het is de directie die het zo ver heeft laten komen. Nu gaan we dat ook in handen houden tot we genoeg mensen hebben kunnen consulteren om onze positie in te nemen.”

De vakbonden klaagden over een structureel personeelstekort en over een tekort aan middelen. Ze eisten dat mensen met een deeltijds contract voorlopig een voltijds contract krijgen en vroegen een extra premie voor het harde werk van de zomervakantie.

De eerste onderhandelingen draaiden gisteren op niets uit, maar de vakbonden lijken tevreden met wat er nu op tafel ligt. “In het voorakkoord staat dat de 60 personeelsleden die momenteel een deeltijds contract hebben voltijds ingezet zullen worden tot eind september”, zegt ABVV-woordvoerster Sandra Langenus. “Er is ook een premie voorzien die kan oplopen tot maximum 500 euro, dat hangt er van af of het contract met Brussels Airlines zal binnen gehaald worden.”

Lees meer