Jan Jambon wil meer zicht op zaken: informanten in moslimgemeenschap en controles bij autoverhuurbedrijven

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vertelde op radio 1 dat de staatsveiligheid meer informanten zoekt. Autoverhuurbedrijven vormen voor hem ook nog een probleem: hij wil dat huurders extra controle krijgen. Op die manier zouden ze eventuele aanslagen kunnen tegenhouden.

De Spaanse imam Abdelbaki Es Satty, het brein achter de aanslagen in Spanje, verbleef vorig jaar een tijdje in België en keerde ook nog eens een aantal keren terug. De moslimgemeenschap in Vilvoorde en Diegem vertrouwden de imam niet en vroegen de politie om een onderzoek. De vraag van de moslimgemeenschap is een stap in de goede richting volgens Jambon en dat brengt hem op ideeën.

De minister wil meer informanten in de moslimgemeenschap. Daarnaast wil hij ook meer zicht hebben op autoverhuurbedrijven. Bij verschillende aanslagen werden gehuurde auto's en bestelwagens gebruikt om in menigtes te rijden. Verhuurbedrijven moeten eerst even checken of die persoon op een zwarte lijst staat of niet.

De maatregel lijkt goed, maar zoiets had de aanslag in Barcelona niet voorkomen. De vrachtwagen werd gehuurd op een valse naam en de daders stonden niet bekend als mogelijke terroristen.

Lees meer