Staking van Swissport op de luchthaven van Zaventem afgelopen: ook vandaag nog veel hinder verwacht

De staking van Swissport op de luchthaven van Zaventem is afgelopen. Het personeel is vanmorgen dan toch begonnen met het vervoeren van bagage. Toch zullen heel wat vluchten door de grote achterstand vertraging hebben of zelfs geannuleerd worden.

Er werd gisteravond een voorakkoord bereikt tussen de vakbonden en de directie van Brussels Airport. Dat werd toen al voorgelegd aan de avondploeg, maar die gingen nog niet over tot goedkeuring om een zo breed mogelijke achterban te raadplegen. Ook vanmorgen gingen de werknemers van Swissport niet meteen aan het werk, maar daar hebben de vakbonden verandering in gebracht. Dat meldt persbureau Belga. “We hebben de mensen kunnen overtuigen om het werk te hervatten”, zegt Kurt Callaerts van vakbond ACV Transcom. “Het is een heel verhitte discussie geweest. We hopen dat de directie van Swissport de afspraken strikt zal naleven. In het verleden heeft de directie niet altijd even goed de sectorale cao’s gevolgd.”

10.000 verdwaalde bagagestuks

Door de staking liggen er nog 10.000 bagagestuks op de luchthaven. Brussels Airport raadt reizigers nog steeds aan om na te gaan of hun vlucht bediend wordt door Swissport of Aviapartner. “Reizigers moeten rekening houden met de impact van de staking en de opgelopen achterstand”, zegt Brussels Airport-woordvoerster Kim Daenen. “We kampen nu met vertragingen van een halfuur tot een uur. Mogelijk zullen we nog vluchten moeten annuleren.” Bij vluchten die door Swissport afgehandeld worden, roept de luchthaven op om “zoveel mogelijk noodzakelijke voorwerpen voor de eerste dagen in de handbagage mee te nemen”.

Voorakkoord

De vakbonden klaagden over een structureel personeelstekort en over een tekort aan middelen. Ze eisten dat mensen met een deeltijds contract voorlopig een voltijds contract krijgen en vroegen een extra premie voor het harde werk van de zomervakantie. “In het voorakkoord staat dat de 60 personeelsleden die momenteel een deeltijds contract hebben voltijds ingezet zullen worden tot eind september”, zegt ABVV-woordvoerster Sandra Langenus aan VTM Nieuws. “Er is ook een premie voorzien die kan oplopen tot maximum 500 euro, dat hangt er van af of het contract met Brussels Airlines zal binnen gehaald worden.”

Lees meer