Toeristen krijgen een boete van duizend euro omdat ze strandzand meenemen 

Een reisje naar het Italiaanse eiland Sardinië werd voor vier toeristen een beetje duurder dan verwacht. Ze kregen een boete omdat ze zand en zeeschelpen wilden meenemen naar huis. De toeristen werden op de luchthaven van Elmas tegengehouden voor een controle en ze hadden prijs: twee flessen zand en een enveloppe met schelpen. 

Op de luchthaven van Elmas werden vier toeristen tegengehouden omdat ze strandzand en schelpen hebben meegenomen. Vroeger mocht dat, maar sinds 1 augustus is de wetgeving veranderd in Sicilië. Je mag zonder toestemming geen zand, stenen of schelpen meenemen of zelfs verkopen. Zand van de mooiste stranden, kan tot 10 euro per gram waard zijn. Wie het toch riskeert om wat zand mee te nemen, kan een boete betalen van vijfhonderd tot drieduizend euro.

Streng of logisch

De nieuwe wetgeving klinkt heel overdreven, maar lokale inwoners van het eiland klagen regelmatig over de diefstal van hun erfgoed. Volgens de autoriteiten is het meenemen van strandzand zo populair, dat in 2015 bijna vijf ton strandzand in beslag werd genomen op de luchthaven ven Elmas.

Een Facebook-pagina met de naam 'Sardinië beroofd en geplunderd', vindt het stelen van het zand een misdaad. Sardinië is ontstaan over een periode van miljoenen jaren, zeggen de natuurbeheerders op het eiland. "Een kleine fles meenemen lijkt geen probleem, maar als alle miljoenen toeristen zand zouden meenemen, dan zouden er jaarlijks tonnen van verdwijnen."

Lees meer