Volgens Amnesty International zitten duizenden burgers in Raqqa vast in een ‘dodelijk labyrint’

Er zitten nu duizenden burgers vast in de Syrische stad Raqqa. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International, wordt de stad langs alle kanten belaagd en zitten burgers vast in de vuurlinie. De organisatie roept de strijdende partijen op om vluchtroutes te creëren zodat burgers veilig kunnen vertrekken. 

Verschillende overlevenden en getuigen vertelden de Amnesty-onderzoekers hoe hun vlucht uit Raqqa werd gehinderd. "Het was de hel, veel bommen troffen het gebied. De bewoners wisten niet hoe ze zichzelf in veiligheid moesten brengen. Ze renden van de ene naar de andere plek om daar vervolgens gebombardeerd te worden. Wisten de SDF (Syrische Democratische Strijdkrachten; nvdr) en de coalitie niet dat hier veel burgers zaten? We zaten in de val omdat IS ons niet liet gaan", zegt een inwoner van Raqqa in het rapport van Amnesty International.

Tussen twee vuren

De burgers zitten vast en kunnen nergens heen vluchten uit angst om geraakt te worden. IS zorgt voor allerlei boobytraps en scherpschutters en door de VS geleide coalitie moeten ze oppassen voor artillerie- en luchtaanvallen. De burgers in dorpen en kampen ten zuiden van de Eufraat moeten ook nog eens bombardementen van de door Rusland gesteunde Syrische overheidstroepen ontwijken.

"Nu de strijd om Raqqa is geïntensiveerd zitten duizenden burgers in de val en worden ze door alle strijdende partijen onder vuur genomen", zegt Donatella Rovera, Amnesty’s Senior Crisis Response-adviseur die het onderzoek leidde. Volgens het rapport gebruikt IS burgers als menselijk schild en moeten de legers van de coalitie zich extra inspannen om burgers te beschermen. Rovera denkt dat dat enkel kan als er vluchtroutes worden gecreëerd. "Dat kan door buitenproportionele en willekeurige beschietingen te staken en voor veilige vluchtroutes te zorgen."

Menselijke schilden

Volgens Donatella zouden de Amerikaanse troepen en de Syrische Democratische Strijdkrachten meer inspanningen moeten doen om de burgers te beschermen. Het beleg van Raqqa wordt alsmaar intenser maar ondertussen zitten duizenden burgers vast in een dodelijk labyrint. "We weten dat IS burgers inzet als menselijke schilden. Buitenproportionele en willekeurige aanvallen moeten vermeden worden." Volgens Donatella wordt de situatie nog gevaarlijker zodra de finale strijd in het centrum van de stad geleverd wordt. "Er kan en moet meer gedaan worden om de levens te beschermen van de burgers die geen kant op kunnen door het conflict en er moeten dringend veilige vluchtroutes gefaciliteerd worden.”

Lees meer