Shit happens: vredesactivisten gaan extreemrechtse betogers trakteren op een "mijnenveld van hondenpoep"

Komende zaterdag staat er in het Amerikaanse San-Francisco een nieuwe extreemrechtse betoging gepland. Al zal de betoging niet over rozen gaan. Vredesactivisten hebben namelijk plannen om Crissy Field, een strand dichtbij de Golden Gate Bridge waar de betoging zal starten, te overspoelen met hondenpoep. "Een perfect stukje burgerlijke ongehoorzaamheid", noemt de organisator het protest.

De extreemrechtse groepering Patriot Prayer zal aanstaande zaterdag een betoging houden voor de vrijheid van meningsuiting in het Californische San Francisco. Patriot Prayer-betogingen gaan in het noorden van de VS vaak gepaard met zware gevechten, en er wordt dan ook gevreesd dat de betoging in het uiterst liberale San Francisco misschien wel nog erger zal worden. De politie zal dan ook massaal aanwezig zijn om eventuele opstoten in de kiem te smoren.

"Kijk uit voor de mijnen, vrienden!"

Maar dat wil niet zeggen dat er geen tegenprotesten zullen zijn. Vredesactivisten zullen in ware flowerpower stijl de betogers bloemen aanbieden om in hun haren te dragen. Maar dat is niet het origineelste protest van de dag. Honderden Californiërs zullen ervoor zorgen dat de extreemrechtsen doorheen een 'mijnenveld' van hondenpoep moeten manoeuvreren op Crissy Field, een strand dichtbij de Golden Gate Bridge waar de rally van start gaat. "Ik had het idee van die alt-right mensen rond te zien stappen in poep", zegt Tuffy Tuffington, de organisator van het tegenprotest, aan The Guardian. "Het leek mij het perfecte stukje burgerlijke ongehoorzaamheid, waarbij we niet face-to-face met hen moeten komen."

Tuffington startte meteen een Facebookevent, dat al snel op bijna 1.000 aanwezigen kon rekenen. "Laat een geschenkje achter voor onze alt-right-vrienden. Neem je honden mee naar Crissy Field, laat hen hun gevoeg doen, maar ruim het zeker niet op", staat er te lezen op het event. "Kijk uit voor mijnen, vrienden!" Velen hebben aangegeven hun hondenpoep al dagen op voorhand 'op te sparen' voor het event. Ze verzekeren trouwens ook dat ze zondag alles weer mooi komen opruimen. "We komen zondag weer samen om de puinhoop op te kuisen en elkaar te omhelzen!"

Lees meer