'Orange is the new pants': kleren maken van sinaasappelschillen is de toekomst 

Italië staat bekend voor mode, handwerk en lekker eten. Twee Italiaanse modeontwerpers combineren dit en slagen erin om vezels te maken uit appelsienschillen. Het was een hele uitdaging om textiel te maken van de vrucht en voordelen te bieden voor het milieu, maar ze zijn erin geslaagd. Hopelijk komt dat gepaard met een lekker geurtje. 

Appelsientje op en de schillen verdwijnen in de vuilbak. Per jaar wordt in Italië ongeveer 700.000 ton appelsienschillen en zaadjes weggegooid. Dat is heel wat, maar twee modeontwerpers dachten daar anders over. In plaats van de schillen en zaden van sinaasappels weg te gooien, maakt het Siciliaans merk Orange Fiber textiel van hoge kwaliteit. Een hele uitdaging, maar het duo is erin geslaagd want in de vorige collectie van het Italiaanse merk Salvatore Ferregamo werden de stoffen al gebruikt.

Puntje voor het milieu

Onze kleren worden vaak gemaakt van katoen, maar dat is eigenlijk niet zo ecologisch. Katoen heeft veel water en bestrijdingsmiddelen tegen ongedierte nodig. Natuurlijke vezels worden af en toe gebruikt, maar niet 100 procent en vooral in combinatie met andere vezels.

Orange Fiber is er nu wel in geslaagd om alles zo goed mogelijk te benutten. "Wij zijn 's werelds eerste en enige merk om gepatenteerd materiaal van de bijproducten van citrusvruchten te produceren", luidt het op hun website. Het bedrijf wil geen verspilling meer en vooral duurzaam te werk gaan. "Onze inspanningen zijn geïnspireerd op schoonheid, kwaliteit en de mogelijkheid om innovatieve en duurzame textiel te leveren aan Italiaanse productiepraktijken en de hele modeindustrie."

't Is zacht

Je zou denken dat het textiel de ruwe kant heeft van een appelsien, maar dat klopt niet. De stof wordt beschreven als zacht textiel dat je kan vergelijken met zijde. "Onze stoffen zijn gemaakt van zijdeachtig cellulosegaren dat met andere materialen kunnen worden gemengd. De stof in zijn zuiverste vorm bestaat uit 100 procent citrustextiel en weegt bijna niets. Het textiel kan zowel ondoorschijnend als iriserend zijn." Een frisse citrusgeur zal er dan misschien toch niet inzitten, maar de stof zou wel ideaal zijn om ons warm te houden op een frisse zomeravond.

Lees meer