Australië bevestigt vierde deelname aan Eurovisiesongfestival ondanks Aziatische versie

In 2018 zal Australië opnieuw deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. Het idee klinkt nog altijd heel vreemd, maar toch is het ondertussen al de vierde keer op rij het geval. Nochtans komt er volgend jaar ook voor het eerst een Eurovision Asia voor Azië en Oceanië.

Eurovisie en Australië klinkt als een vreemde combinatie, maar er zijn weinig landen waar het liedjesfestival zo populair is als daar. Al sinds 1983 wordt het Songfestival live uitgezonden en in 2015 mocht Australië voor de 60ste verjaardag van de wedstrijd meedoen op uitnodiging.

Guy Sebastian pakte een vijfde plaats en dus doen ze sindsdien ieder jaar mee. Met nog een tweede en een negende plaats is het zelfs een van de best presterende landen. Ook volgend jaar zal Australië dus van de partij zijn. Het denkt zelfs aan een nationale voorronde. De voorbije jaren koos omroep SBS Australia de kandidaat zonder voorronde.

Steeds meer kritiek

Toch is de deelname van Australië in 2018 niet zo logisch. Er komt volgend jaar namelijk een versie voor Aziatische en Oceanische landen, waarvan de kans groot is dat Sydney als gastland zal fungeren.

Ook krijgt Australië steeds meer kritiek omdat het vooral punten verzamelt van de jury. Zo kreeg de inzending van vorig jaar 171 punten van de jury en amper 2 punten de televoting. Voor België is deelname van Australië trouwens heel goed nieuws. Geen enkel land kreeg meer punten van aan de andere kant van de aardbol.

Lees meer