Ze vallen als vliegen: opnieuw verlaat een adviseur het Witte Huis

Adviseur Sebastian Gorka werkt niet langer voor het Witte Huis. In een officieel statement laat het Witte Huis weten dat Gorka geen ontslag heeft genomen, maar een brief van Gorka doet dan weer uitschijnen dat hij wel degelijk zelf is opgestapt. Een zoveelste show, u gebracht door het Witte Huis.

Sebastian Gorka was altijd een controversieel adviseur van president Trump. Maandenlang was er kritiek over zijn banden met extreemrechtse politieke groepen en zijn omschrijving van Islam, zo schrijft Huffington Post. Hij schreef ook voor het magazine Breitbart, waar Steve Bannon werkte voor zijn doortocht in het Witte Huis. Bannon is ondertussen teruggekeerd naar Breitbart en werkt ook aan een rechtse tv-zender.

Gorka publiceerde vrijdag een kopie van zijn ontslagbrief, maar nadat de brief openbaar werd gemaakt, liet het Witte Huis een andere boodschap horen: "Sebastian Gorka heeft geen ontslag genomen, maar ik kan bevestigen dat hij niet langer voor het Witte Huis werkt", zo liet een medewerker van het Witte Huis weten in een officieel bericht.

Bondgenoten weg

Uit de brief van Gorka kunnen we opmaken dat de adviseur het moeilijk heeft gehad met het vertrek van een aantal van zijn bondgenoten in het Witte Huis, waaronder de voormalige hoofdstrateeg Steve Bannen. Gorka zegt daarom dat hij de president beter kan steunen van buiten het Witte Huis.

Gorka was het recent nog oneens met de aankondiging van het Afghanistanbeleid dat de administratie van Trump gaat voeren. Zo vond Gorka het "bijzonder zorgwekkend" dat Trump in zijn toespraak geen termen als "de radicale Islam" of "radicaal islamitisch terrorisme" heeft gebruikt. Gorka staat erom bekend dat hij de Islam volledig associeert met terrorisme. Hij was ook een grote voorstander van de zogenaamde moslimban.

Zoveelste in rij

Sebastian Gorka is de zoveelste in rij die het Witte Huis (al dan niet geforceerd) verlaat. Eerder gingen ook kabinetchef Reince Priebus, adjunct-kabinetschef Katie Walsh, woordvoerder Sean Spicer, zijn opvolger Anthony Scaramucci, en veiligheidsadviseur Micheal Flynn slechts kort tijdig aan de slag voor president Trump.

Lees meer