Wie naar de VS reist, krijgt in 2018 al op Belgische bodem controle van Amerikaanse veiligheidsdiensten

De Verenigde staten mogen in 2018 waarschijnlijk passagiers controleren op Brussels Airport. Daar is al lang sprake van maar tegen volgend jaar wil België eindelijk een akkoord sluiten met de VS om de Amerikaanse douane controles te laten uitvoeren op passagiers voor ze op een vlucht naar Amerika stappen. En dat is eigenlijk goed nieuws voor iedereen die naar de VS wil reizen.

Wie nu naar de Verenigde Staten reist, moet ter plaatse samen met vele andere passagiers grondige controles ondergaan. Dat duurt vaak lang en is zeker vervelend als je een aansluitende vlucht wil halen. Daarom vroeg de VS al meer dan twee jaar geleden om pre-clearance-faciliteiten te installeren in Zaventem.

Daarbij ga je eigenlijk al door de VS-grenscontrole voor je op het vliegtuig stapt en word je in Amerika gezien als een lokale passagier. Je paspoort en vingerafdrukken worden hier al gecontroleerd. "De mogelijkheid om een douane- en immigratiecontrolezone in te voeren op onze nationale luchthaven, waar Amerikaanse agenten de nodige controles zouden uitvoeren, is aan de orde van de dag", zegt Didier Reynders (MR) op een parlementaire vraag van kamerlid Gautier Calomne (MR) volgens De Tijd.

In 2018 akkoord sluiten met VS

Interessant voor de reizigers maar politiek geen eenvoudig verhaal. Amerikaanse agenten moeten bij zo'n pre-clearance-faciliteiten namelijk actief zijn om Belgisch grondgebied. Daarnaast zijn er ook infrastructuurwerken nodig en komen er kosten bij kijken.

"Het is van belang dat de Belgische wetgeving bij het hele proces nageleefd wordt, en dat de rechten van onze landgenoten en van iedereen die zich in België bevindt, gewaarborgd blijven. De Belgische federale politie blijft verantwoordelijk voor de veiligheid op het hele gebied van de luchthaven", over het thema. Hij hoopt in 2018 een akkoord met de VS te sluiten.

Lees meer