Tal Afar, de laatste grote IS-stad in Irak, is zo goed als bevrijd

Het Iraakse IS-bolwerk Tal Afar is zo goed als bevrijd. Dat laat de de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken al-Jaafari weten. De Irakese militairen worden bij de herovering van de stad bijgestaan door de internationale coalitie onder leiding van de VS en Koerdische en sjiitische strijders.

Ongeveer 95 procent van de Iraakse stad Tal Afar zou uit de klauwen van terreurgroep Islamitische Staat bevrijd zijn. Dat meldt persbureau ANP. De Noordelijke stad was het laatste grote IS-bolwerk in Irak en was voor de jihadisten een erg strategisch locatie omdat het langs de bevoorradingsroute tussen het Syrische en het Iraakse deel van hun ‘kalifaat’ lag. De heroveringsoperatie begon op 20 augustus. Zo’n 50.000 militairen namen het op tegen ongeveer 2.000 IS-strijders. Die hadden de bevolking verboden de stad te verlaten.

Het aantal burgers, dat nog in de stad verblijft, wordt geschat op 10.000 à 20.000. De meesten van hen zijn Turkmenen, een etnische minderheid in de regio. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie leven veel stadsbewoners er al vier maanden op brood en vervuild water.

Er werd gevreesd dat IS, net zoals de slag om Mosul, weer tunnels zou graven en burgers als menselijk schild zou gebruiken. De snelle overwinning van het Iraakse leger zou vooral te danken zijn aan het feit dat IS in Noordwest-Irak geen centraal commando meer heeft. Mosul werd in juli uiteindelijk bevrijd door het Iraakse leger na een strijd van negen maanden.

Wat na het 'kalifaat'?

Na Tal Afar heeft het Iraakse leger nog twee andere gebieden te heroveren op IS: een regio ten westen van Kirkuk en bijna het hele grensgebied met Syrië. Vooral dat laatste gebied is belangrijk voor IS, omdat het aansluit bij de stukken van Syrië die de groepering in handen heeft. Anderhalf jaar geleden had de terreurgroep nog bijna de helft van Irak in zijn greep.

Vraag blijft wat er na de val van de gehele, zogenaamde ‘Islamitische Staat” zal gebeuren. De kans is groot dat regeringstroepen en Koerdische en Arabische rebellenmilities elkaar in de haren zullen vliegen om impact in de regio te verkrijgen.

Ook leeft er bij de Iraakse soennieten nog steeds een ongenoegen, waarvan IS geprofiteerd heeft om mensen te manipuleren. De kans op etnische spanningen in de toekomst is groot. De Iraakse Koerden zijn van plan om een referendum over onafhankelijkheid te houden. Dat zou een conflict met Irak en Turkije kunnen uitlokken. Toch zegt de regering in Ankara dat Iraaks-Koerdistan grenst aan de autonome regio van de Syrische Koerden, die daar de onafhankelijkheid uitgeroepen hebben, en dus een logisch aaneengesloten gebied kan vormen. In Syrië wordt er momenteel nog hevig gevochten. De Syrische Koerden gaan binnenkort Raqqa, een ander bolwerk van IS, innemen en de troepen van het Assad-regime rukken verder op naar de steden Deir ez-Zor en Mayadin aan de Iraakse grens.

Bovendien heeft de oude terreurgroep Abu Sayyaf in het zuiden van de Filipijnen de kant van IS gekozen. De stad Marawi wordt er bezet door onder IS-vlag vechtende mosimextremisten. Amerikaanse special forces zijn nu ingezet om het Filipijnse leger te helpen.

In de regio zijn al langer extremistische moslimgroepen actief die gekant zijn tegen de Republik Indonesia of groepen die alle moslims in Zuidoost-Azië (Maleisië, Indonesië, Brunei en zuiden van de Filipijnen) willen verenigen in één 'shariastaat'.

Lees meer