Werken én studeren? Steeds meer Vlamingen combineren de twee

Er zijn steeds meer werkstudenten in Vlaanderen. Bijna 8.000 studenten aan de Vlaamse hogescholen en universiteiten combineerden het afgelopen academiejaar hun studie met een job. Dat meldt De Morgan vandaag. Toch zal onderwijsminister Crevits geen extra middelen ter beschikking stellen.

Alsof studeren op zich niet moeilijk genoeg is, kiezen steeds meer Vlamingen ervoor om die studie te combineren met werk. Vorig academiejaar werden aan de universiteiten en hogescholen zo’n 7.815 werkstudenten geteld, 19,8 procent meer dan vijf jaar geleden. Dat meldt De Morgen. Zij konden de cijfers inkijken die minister Crevits in haar antwoord gaf op de vraag van N-VA-onderwijsspecialist Koen Daniëls.

Studierendement bijna 100%

Bijna 8.000 studenten in Vlaanderen combineren hun studie met voltijds of deeltijds werk. Volgens De Morgen zouden dat vooral dertigers zijn, met een diploma op zak, die voltijds werken. Vooral de richtingen rechten, verpleeg- en vroedkunde zijn populair bij werkstudenten. Uit diezelfde cijfers blijkt ook dat werkstudenten op een studierendement van 100% afstevenen, maar dat kan liggen aan het feit dat ze minder studiepunten opnemen dan hun collega-dagstudenten.

Papers schrijven telt niet mee

Werkstudenten worden ook steeds beter begeleid met aangepaste studieprogramma’s, lessen op andere tijdstippen en specifieke trajecten. Toch is het nog steeds moeilijk om te bewijzen aan je werkgever dat je studeert. Werknemers krijgen enkel betaald educatief verlof als ze kunnen aantonen dat ze les volgden. “Maar het maken van papers of het volgen van onlinelessen telt niet mee voor het verkrijgen van extra vergoedingen of bijkomende uren”, vertelt Sabine De Vriendt van het centrum Werken en Studeren van de Universiteit van Antwerpen aan De Morgen.

Examens verplaatsen

Bij de KULeuven zijn er jaarlijks zo'n 1000 werkstudenten. Chloe Heerman van de dienst onderwijsbeleid benadrukt dat er een onderscheid gemaakt moet worden tussen enerzijds werkstudenten die nog geen masterdiploma behaalden en waarvoor de KU Leuven subsidies krijgt en anderzijds werkstudenten die niet binnen de voorwaarden van de overheid passen en door de KULeuven het statuut 'werkstudent' krijgen. "Die eerste groep, waar we wel financiering voor krijgen, is veel kleiner dan de tweede. Voor die grote groep werkstudenten binnen de KULeuven worden ook aangepaste trajecten uitgestippeld, ze kunnen bovendien altijd vragen om examens te verplaatsen," vertelt Heerman aan Newsmonkey. "Daarnaast zijn er ook heel wat studenten die werk en studie combineren zonder een statuut aan te vragen, omdat ze die voordelen niet nodig hebben binnen hun opleiding."

Crevits biedt geen extra middelen

Onderwijsminister Crevits benadrukt in De Morgen dat ze niet meer middelen zal aanbieden: “Het budget stijgt mee naargelang er meer studenten in een flexibel leertraject zitten. Sowieso wordt er voor hen een hoger bedrag voorzien dan voor een gewone student. Als voor die laatste 100 euro wordt uitgetrokken, dan gaat er 150 euro naar een werkstudent. Voorlopig zijn er geen plannen om die ondersteuning nog uit te breiden.” Maar zoals Heerman al zei, gaat het hier maar om een kleine groep werkstudenten. Strikt genomen ben je als werkstudent die extra 50 euro waard als je én nog geen master diploma hebt, én minstens 80 uur per maand werkt én een werktraject volgt. De overige werkstudenten worden op gelijkaardige manier ondersteund door hun universiteiten en hogescholen, maar die krijgen daar geen extra financiering voor.

Lees meer