Wat Jon en Daenerys in GOT doen mag dan wel een beetje vies lijken ... wettelijk gesproken mag het!

Er zaten genoeg onthullingen en plottwists in de laatste aflevering van Game of Thrones om die tachtig minuten in een flits voorbij te laten gaan, maar ze zijn niet allemaal even ... appetijtelijk. Of waren wij de enigen die de wenkbrauwen fronsten toen Jon en Daenerys samen een paar 'draken temden' in de slaapkamer? Want tegelijk kwamen we te weten dat Jon eigenlijk tante Daenerys moet zeggen. Fantasie? Helemaal niet: in België mag het ook. 

Is het idee dat een neef en nicht samen in bed belanden iets dat je doet kokhalzen? Neem er dan gerust een emmer bij, want zo uitzonderlijk is het eigenlijk niet. En dan bedoelen we niet alleen in Game of Thrones, waar Daenerys en Jon na een seizoen lang flirten en draken bekijken in donkere grotten, in bed belandden, maar in het hier en het nu.

Ons werd altijd voorgehouden dat neef en nicht die kinderen krijgen, slecht zou zijn voor het nageslacht. Maar de gevolgen van één nicht en neef die met elkaar trouwen, vallen eigenlijk best mee. Voor genetisch en erfelijke aandoeningen, ligt het risico op overdracht dan gevoelig hoger. Maar uitzonderlijk? Eigenlijk niet. Volgens sommige studies zou tot tien procent van de getrouwde wereldbevolking samen zijn met een nicht of neef.

Het huwelijk tussen neef en nicht is trouwens ook niet overal verboden, integendeel. In de Verenigde Staten mag het niet in zo'n 31 staten, net zoals in twaalf andere landen, zoals Bulgarije en China. Ook in België en in Nederland is het dus toegestaan, al moet je dat wel een beetje nuanceren. Nauwe familierelaties mogen namelijk niet met elkaar trouwen.

De koning beslist

Concreet wil de Belgische wet daarmee zeggen dat broers en zussen, ouders en kinderen en variaties op dat thema niet met elkaar mogen trouwen. Er bestaat ook zo'n wet in verband met schoonfamilie en neven en nichten. Maar die wet kan dus opgeheven worden door de koning. Da's omdat het een uitzondering op een wet is, en die moet dus goedgekeurd worden door het staatshoofd.

Mocht je dus toch trouwplannen hebben met je cousin crush, dan kan je gewoon een brief sturen naar het ministerie van Justitie, zij bezorgen die dan aan de juiste mensen. Meestal is zo'n goedkeuring geen probleem, zo lang er aan alle regels van het burgerlijk wetboek voldaan wordt. Concreet: je moet oud genoeg zijn, 't mag niet om een schijnhuwelijk gaan en je mag maar met één persoon tegelijk getrouwd zijn.

King in the North

Wat dat wil zeggen voor Jon en Daenerys is dus niet helemaal duidelijk, want als het staatshoofd hun huwelijk moet goedkeuren, tja, dan moet dat één van hen twee zijn. Maar daar zijn we natuurlijk nog niet. Hoewel, komen daar dan honderd procent gezonde Targ-babies van? Op naar seizoen acht.

Lees meer