Top vakbond kondigt staking aan, maar niemand wil voor camera uitleg geven

Verwondering bij de tv-ploeg van Terzake. Want met grote gretigheid kondigde ACOD, de overheidsvakbond van het ABVV, aan dat ze gaan staken bij het spoor tegen de minimum dienstverlening. Maar niemand van de vakbondstop wil daarover uitleg geven voor de camera ...

Het is een opvallende tweet, van reporter Pieterjan De Smedt van Terzake. Hij kreeg gisteren niemand van de boegbeelden van het ACOD voor de camera.

Deze machtige tak van het ABVV kondigde aan dat ze gaan staken. Op de Facebookpagina van de vakbond stond wel een uitleg. "We verontschuldigen ons bij de reizigers", zo stond te lezen. Ze roepen op om op 10 oktober het werk neer te leggen.

ACOD Spoor is niet opgezet met hoe de regering in het sociaal overleg staat. Ze zeggen dat dat overleg "verlamd wordt door de afbraakpolitiek van de regering". Daarom roepen ze hun leden dus op deel te nemen aan de staking die van maandag 22 uur tot dinsdag 22 uur zal duren. Eerder kondigden ze al een 'reactiedag' aan voor 10 oktober. Daarmee willen ze "het rechtse beleid dat gericht is op de afbouw van openbare diensten" aankaarten. "De voorbije drie jaar ging de regering Michel met de hakbijl te werk in de openbare sector", staat er te lezen in een Facebookpost . Die reactiedag zal dus volgen op de pas aangekondigde staking.

Op Facebook dus wel, maar voor de televisiecamera's niet. Misschien heeft het ermee te maken dat het ACOD voorlopig nog alleen staat. Zowel het ACV, de christelijke vakbond, als VSOA Spoor, de liberale, hebben zich vooralsnog niet uitgesproken over eventuele deelname. Al wordt dat bij beide bonden wel bekeken.

"Waarom geen betaalstaking?"

Groen mengt zich ook in de discussie. Daar roepen ze op om geen algemene staking te houden, maar om er een betaalstaking van te maken. Dan rijden de treinen wel, maar laten de vakbonden gewoon iedereen gratis reizen, en blijven enkel de loketten dicht. Dat zou het draagvlak van dergelijke acties stevig verhogen, zo geeft Stefaan Van Hecke van Groen aan. Maar de vakbonden zijn altijd weinig creatief geweest met hun acties, de kans dat ze nu het roer omgooien is niet groot.

Lees meer