Tal Afar, het laatste grote IS-bolwerk in Irak, is bevrijd

De Iraakse premier Haider al-Abadi verklaart dat de stad Tal Afar volledig heroverd is op terreurgroep Islamitische Staat. Dat meldt persbureau Reuters. In minder dan twee weken tijd konden de jihadisten verdreven en verslagen worden. Tal Afar was de laatste grote Iraakse stad die de terroristen in handen hadden.

Het Iraakse leger heeft IS in Tal Afar definitief verslagen in een gebied ten noordwesten van de stad, waar de strijders vorige week heen waren gevlucht. Abadi zei dat “de misdadigers van Daesh (Arabisch voor IS, red.) overal waar ze zijn, zullen worden verslagen”. De premier geeft de terroristen “de keuze tussen overgave en de dood”. Een maand geleden heroverde het Iraakse leger al de nabijgelegen stad Mosul.

Wat na het 'kalifaat'?

De hele provincie Nineveh is nu weer in de handen van de Iraakse autoriteiten. Nog twee gebieden zijn in het land te heroveren op IS: een regio ten westen van Kirkuk en bijna het hele grensgebied met Syrië. Vooral dat laatste gebied is belangrijk voor IS, omdat het aansluit bij de stukken van Syrië die de groepering in handen heeft. Drie jaar geleden was een derde van het Iraakse grondgebied door IS veroverd. Vraag blijft wat er na de val van de gehele, zogenaamde ‘Islamitische Staat’ zal gebeuren. De kans is groot dat regeringstroepen en Koerdische en Arabische rebellenmilities elkaar in de haren zullen vliegen om impact in de regio te verkrijgen.

Ook leeft er bij de Iraakse soennieten nog steeds een ongenoegen, waarvan IS geprofiteerd heeft om mensen te manipuleren. De kans op etnische spanningen in de toekomst is groot. De Iraakse Koerden zijn van plan om een referendum over onafhankelijkheid te houden. Dat zou een conflict met Irak en Turkije kunnen uitlokken. Toch zegt de regering in Ankara dat Iraaks-Koerdistan grenst aan de autonome regio van de Syrische Koerden, die daar de onafhankelijkheid uitgeroepen hebben, en dus een logisch aaneengesloten gebied kan vormen. In Syrië wordt er momenteel nog hevig gevochten. De Syrische Koerden gaan binnenkort Raqqa, een ander bolwerk van IS, innemen en de troepen van het Assad-regime rukken verder op naar de steden Deir ez-Zor en Mayadin aan de Iraakse grens.

Bovendien heeft de oude terreurgroep Abu Sayyaf in het zuiden van de Filipijnen de kant van IS gekozen. De stad Marawi wordt er bezet door onder IS-vlag vechtende mosimextremisten. Amerikaanse special forces zijn nu ingezet om het Filipijnse leger te helpen.

In de regio zijn al langer extremistische moslimgroepen actief die gekant zijn tegen de Republik Indonesia of groepen die alle moslims in Zuidoost-Azië (Maleisië, Indonesië, Brunei en zuiden van de Filipijnen) willen verenigen in één 'shariastaat'.

© EPA

© EPA

Lees meer