Ook Samsung zet nu zelfrijdende auto's op de baan: dat rijbewijs heb je binnenkort misschien niet meer nodig

Haal je binnenkort je rijbewijs gewoon om je zelfrijdende auto te kunnen besturen als de technologie faalt? Die toekomst is dichterbij dan we denken, want ook techgigant Samsung zou nu in de Verenigde Staten zelfrijdende wagens op de baan zetten. Dat is al de derde concurrent op de weg, het is, durven we 't zeggen, een ware race geworden.

Samsung ken je vooral als de bestverkopende smartphonemaker, maar aangezien ze al koning zijn in die markt, mikt het techbedrijf op een ander doel: zelfrijdende auto's. In een bericht aan Reuters bevestigt Samsung dat zij de toestemming hebben gekregen om technologie te testen die hen toestaat om te werken aan "een slimmere, veiligere manier om te transporteren." Lees: zelfrijdende auto's.

Maar Samsung is niet aan aan z'n proefstuk toe. Ze mogen dan wel de derde provider zijn die toestemming krijgt, na Google en Apple, in Zuid-Korea heeft Samsung al een tijdje een testterrein, en mogen ze ook de baan op. Ze doen dat trouwens met wagens van Hyundai, niet met eigen materiaal. Samsung heeft ook Harman, een bedrijf dat audiotechnologie voor wagens maakt, in de portefeuille.

De regels?

Ook dichter bij huis worden zelfrijdende auto's trouwens een realiteit: de Duitse overheid bepaalde al in een nieuwe wet aan welke regels zelfrijdende wagens moeten voldoen. In eerste instantie zorgt dat ook voor de mogelijkheid om systemen te testen, maar meteen wordt ook duidelijk dat autoverzekeringen er anders zullen moeten uitzien. Vraag maar aan Uber, die er onlangs inzette in de States.

Want als er dan toch eens een ongeval gebeurt, en dat zou niet de eerste keer zijn, dan moet er natuurlijk beslist worden wie er in fout is. Rijdt de auto zonder bestuurder, dan zou de fabrikant verantwoordelijk gesteld kunnen worden. Daarom zit er in een zelfrijdende wagen een soort 'zwarte doos' die alles registreert. Nu de competitie groter wordt, lijkt het erop dat we steeds dichter staan bij zelfrijdende wagens in België. Binnenkort een boek lezen op de Antwerpse ring? Fingers crossed.

Lees meer