L'Oréal ontslaat transgendermodel vanwege ongepaste uitspraken, maar ze dient het bedrijf van antwoord

Amper een paar dagen geleden kondigde L'Oréal Paris UK de samenwerking aan met transgendermodel Munroe Bergdorf, maar deze morgen werd alweer bevestigd dat de samenwerking stopgezet is. L'Oréal heeft er een heel goede reden voor. Bergdorf had in een Facebookpost gezegd dat "ALLE blanken racisten zijn". Het transgendermodel dient L'Oréal nu van antwoord en zegt dat haar uitspraken in context moeten worden bekeken.

Het was een grote stap voor het Franse cosmetica- en schoonheidsproductenbedrijf. Munroe Bergdorf was het eerste openlijke transgender model met haar eigen campagne bij L'Oréal in de UK. Maar enkele dagen na die aankondiging liep het alweer mis. Het Engelse model had in een Facebookpost (die ondertussen verwijderd is) geschreven dat alle blanken racistisch zouden zijn. "Ik heb eerlijk gezegd geen energie meer om te praten over het racistisch geweld van blanken. Ja, ALLE blanken", stond er te lezen.

"Uitspraken stroken niet met onze waarden"

Vanmorgen maakte L'Oréal bekend dat het niet meer samenwerkt met het model, omdat haar uitspraken niet stroken met de waarden die het bedrijf wil uitdragen.

"L'Oréal vecht voor diversiteit en tolerantie ten opzichte van alle mensen, ongeacht hun ras, achtergrond, gender of religie", schreven ze in een statement. "De L'Oréal Paris True Match campagne draagt deze waarden uit en we zijn trots dat onze ambassadeurs deze campagne vertegenwoordigen. We menen dan ook dat de recente uitspraken van Munroe Bergdorf niet stroken met die waarden. Daarom hebben we besloten om de samenwerking stop te zetten." Het bedrijf voegde daar nog aan toe dat het "toegewijd blijft om diversiteit te vieren en barrières te doorbreken".

"Heel de Westerse samenleving"

Het Engelse model reageerde al snel op Facebook en stelde dat haar uitspraken uit de context waren gerukt. "Als ik zeg dat 'alle blanken racistisch zijn', dan spreek ik over de Westerse samenleving in zijn geheel, als een SYSTEEM dat haar roots heeft in white supremacy - een systeem dat blanken boven alle andere rassen ten goede te komt, bevoordeelt en te beschermt", schrijft Bergdorf. "Ik sta voor tolerantie en aanvaarding", legt ze uit, "maar geen van beiden kan worden bereikt als we zelfs niet willen praten over WAAROM onverdraagzaamheid en haat bestaat."

Het model riep ondertussen op om het bedrijf te boycotten. "Ik kan echt niet uitdrukken hoe teleurgesteld ik ben in hoe ze mijn uitspraken foutief hebben overgenomen en helemaal uit de context hebben gerukt", is ze hard.

Lees hieronder de volledige Facebookpost:

Lees meer