Boek dat tripje naar Londen maar, want pond en euro gaan dit najaar vermoedelijk evenveel waard zijn

De maand augustus was dramatisch voor het Britse pond. Momenteel is 1 pond nog maar 1,09 euro waard. Daarmee komt de status quo tussen beide munten steeds dichterbij. Op sommige luchthavens is de euro in wisselkantoren nu al meer waard dan het pond. Wie een tripje naar Londen gepland heeft in het najaar kan er dus maar beter van profiteren.

Het blijft een steeds terugkerend bericht: het pond is nog eens ingestort. De munt kan zich maar niet herpakken en was rond de middag zelfs nog maar 1,08 euro waard (op het moment van schrijven was de waarde licht gestegen). Of er echt een moment gaat komen dat de euro boven het pond klimt, kan natuurlijk niemand met zekerheid voorspellen. Maar feit is dat de Brexit en de negatieve berichten over de Britse economie zwaar blijven wegen op de munt. Augustus was zelfs de zwakste maand sinds oktober vorig jaar.

Het pond is intussen ook al vier maanden op rij aan zakken tegenover de euro. De oorzaak van de huidige problemen zijn de onderhandelingen over de Brexit. Daarnaast doet de Britse economie het ook bijzonder slecht. Momenteel zou zelfs de Griekse economie sneller groeien dan die van het Verenigd Koninkrijk, ook al kan je die twee natuurlijk niet rechtstreeks met elkaar vergelijken.

Dit najaar evenwaardig?

Sinds het pond vorig jaar begon te crashen na het referendum over de Brexit wordt wel eens gesproken over een situatie waarbij onze euro evenveel waard zou zijn als één pond. Dat zou opmerkelijk zijn, want in juli 2015 was de munt nog zo'n 1,44 euro waard. Toen was een reisje naar Londen voor ons dus bijzonder duur, aangezien je voor alles bijna de helft van de prijs in euro moest bijtellen.

En financieel experts zien het de komende maanden wel degelijk gebeuren. Bij HSBC voorspellen ze tijdens de laatste drie maanden van dit jaar pariteit tussen beide munten. Bij Morgan Stanley geven ze het pond nog iets langer tijd, maar ook zij verwachten dat er begin 2018 geen verschil met de euro meer zal zijn. In elk geval zullen de onderhandelingen over de Brexit bepalend zijn, en hoe langer die op niks uitdraaien, hoe verder het pond kan instorten.

Op sommige luchthavens is het pond vorige maand al onder de waarde van 1 euro gezakt. In Southampton kregen reizigers slechts 87 eurocent voor iedere pond die ze wisselen.

Lees meer