We kennen nu al vijf landen die naar WK voetbal in Rusland gaan. Wie zijn die mogelijke tegenstanders van de Rode Duivels?

Mexico heeft zich verzekerd van een plek op het WK in Rusland na een 1-0 overwinning tegen Panama. Het is meteen het vijfde land dat zich plaatst. En voor Oranje is het WK zo mogelijk sinds gisterenavond nog verder weg, en dat hebben ze aan de Denen te danken.

Japan had zich donderdag met een 2-0 zege op Australi verzekerd van deelname aan het WK 2018 in Rusland. Zuid-Korea verzuimde zich te plaatsen voor het eindtoernooi, maar krijgt dinsdag nog een herkansing.

Naast Japan zijn ook gastland Rusland, Brazilië en Iran en Mexico al zeker van deelname aan het toernooi van komende zomer.

Voor Japan is het de zesde WK-deelname. Sinds 1998 is het land onafgebroken van de partij. Het won in al die keren vier wedstrijden en haalde twee keer de tweede ronde.

Syrië kan er nog bij zijn!

Voor Iran is het de vijfde keer dat het land erbij is. Het won nog wel maar één wedstrijd op het WK, tegen de VS in 1998 in Frankrijk was dat. Dinsdag wordt trouwens een bijzondere dag in de groep waar Iran zich plaatste: dan speelt Zuid-Korea tegen Oezbekistan.

Bij een gelijkspel of een zege voor Oezbekistan zou Syrië nog de tweede plek ? en daarmee kwalificatie voor het WK - kunnen opeisen. Het door oorlog verscheurde land was donderdag met 3-1 te sterk voor Qatar en komt in punten gelijk met Oezbekistan. Syrië sluit de poule dinsdag af met een uitwedstrijd tegen Iran.

VS: weer vernederd in eigen huis

Voor Mexico wordt Rusland het 18de WK, het was er maar vijf keer niet bij en het is van 1982 geleden dat het zich niet kwalificeerde. Sindsdien plaatse het zich ook steeds voor de tweede ronde.

Brazilië is nog een ander paar mouwen: het enige land dat zich voor elk WK wist te plaatsen en het won ook al vijf keer. De laatste keer is al wel van 2002 geleden.

Costa Rica is ook vrijwel zeker van plaatsing; het versloeg de VS in New York met 0-2. De VS bezet nu de derde plek in de kwalificatiegroep voor Noord- en Midden-Amerika en de Caraïben, met slechts acht punten uit zeven wedstrijden.

Oranje: weer slecht nieuws

Voor het Nederlands elftal is het WK voetbal gisterenavond nóg net iets verder uit zicht geraakt. Oranje speelde zelf niet, maar Denemarken en Montenegro wel. En dat pakte niet goed uit.

Want als Oranje zelf die laatste strohalm van de tweede plaats al bereikt (Lees: Dat wordt niks, jongens: Hollanders zullen weer voor Rode Duivels moeten supporteren op WK), dan moet het bovendien hopen dat er in één andere poule een ploeg tweede wordt met nog beroerdere cijfers. De enige poule waar dat reëel is, is poule E, waar Denemarken en Montenegro strijden om de tweede plaats.

En zowel Denemarken (tegen Polen) als Montenegro (tegen Kazachstan) wonnen gisteren ruim.

De twee landen strijden in poule E om de tweede plaats achter koploper Polen en wie er hier ook die tweede plek haalt, dat zal sowieso niet met een hoog puntentotaal zijn.

Nederland heeft na het drama van Parijs eergisteren elf verliespunten, Montenegro en Denemarken elk acht. Die twee landen moeten - vanuit Nederlands perspectief bekeken althans - minimaal allebei nog een wedstrijd verliezen en hebben daar na vanavond nog drie wedstrijden de tijd voor.

Gisteren konden de Oranjespelers nog hoop putten uit het feit dat beide landen nog tegen koploper Polen moesten, maar nu heeft Denemarken die horde al genomen. En flink ook. De Denen versloegen de koploper in de groep met 4-0.