Instagram-lek blijkt een pak groter en ernstiger te zijn dan gedacht

Het lek in Instagram waarmee je persoonlijke informatie van gebruikers kon achterhalen, is groter en ernstiger dan eerst werd gedacht. Instagram beweerde dat er geen wachtwoorden waren gestolen en dat de fout in het systeem was weggewerkt. Maar dat blijkt niet te kloppen.

Verschillende Amerikaanse media melden dat de gegevens van zes miljoen gebruikers (telefoonnummers en e-mail-adressen) zouden zijn gestolen voor Instagram het lek kon dichten.

De hackers hebben een database gemaakt waarin alle gelekte informatie is terug te vinden. Daar kan je persoonlijke gegevens van een gebruiker inzien tegen betaling van tien dollar.

Volgens de hackers bevat de database gegevens van veel bekende Instagram-gebruikers, waaronder ook politici en sporters. Ook zangeres en actrice Selena Gomez zou getroffen zijn door het lek. Haar Instagram-account werd eerder in de week gehackt en gebruikt om naaktfoto's van Justin Bieber te plaatsen. Maar ook onder meer voetballer Ronaldo zou bij de slachtoffers zijn.

Doxagram

Op de website, Doxagram, is ook informatie over “gewone” gebruikers te vinden. The Daily Beast heeft een lijst met 1.000 gehackte accounts ingezien. De informatie daarvan blijkt, voor zover deontologisch correct te verifiëren viel, wel te kloppen.

Via het lek kon je het telefoonnummer en/of e-mailadres van een Instagram-gebruiker achterhalen. Volgens Instagram zijn er geen wachtwoorden buitgemaakt en gaat het om een "laag percentage" van het totaal aantal gebruikers. Het bedrijf zegt niet te weten welke accounts precies zijn getroffen.

Aanvankelijk stuurde Instagram enkel een bericht naar geverifieerde gebruikers, te herkennen aan een blauw vinkje bij hun profiel. Het sociale netwerk dacht namelijk dat alleen die groep gebruikers getroffen was. Dat blijkt dus niet het geval te zijn.