Augustus was een muzikaal paradijs: deze 56 nummers moet je gehoord hebben

Officieel is het nog zomer, maar het blijft toch een symbolische grens naar het najaar, dat begin van september. Sta ons toe nog even in augustus te blijven hangen, want traditioneel komt er in die maand veel nieuwe muziek uit, als aanloop naar de stapel platen die in september het muzikale najaar mogen inluiden. Heel veel moois deze maand - 56 nummers! - en dat is onder andere te danken aan The National, LCD Soundsystem, School Is Cool, Beck en Frank Ocean. 

1. Queens Of The Stone Age - The Evil Has Landed

 

Exact een week geleden is het nu dat Queens Of The Stone Age in België kwamen spelen dankzij Studio Brussel. Ze waren in het land om hun nieuwe plaat 'Villans' voor te stellen. Wat we van die plaat vinden weten we nog niet helemaal, dat deze The Evil Had Landed een mokerslag wordt live, weten we wél al. Feet Don't Fail Me is de nieuwe single, maar dit nummer werd als tweede vrijgegeven als voorsmaakje, na The Way You Used To Do.

Op donderdag 16 november spelen de heren in het Sportpaleis.

2. Manchester Orchestra - The Sunshine

 
Zomer en herfst samenballen in een nummer van minder dan twee minuten: faut le faire. Manchester Orchestra doet het. Hoewel de band - niet uit Manchester, overigens - toch ook alweer tien jaar platen uitbrengt, merkten we bij de release van hun bescheiden meesterwerkje 'A Black Mile To The Surface' dat de groep voor velen nog onbekend terrein is. Tijd om daar snel verandering in te brengen!

3. Alex Cameron & Angel Olsen - Stranger's Kiss

 

Deze maand ook een opvallend hoog aantal samenwerkingen in de indiescene. Vreemde vogel Alex Cameron en de Australische Angel Olsen die vorig jaar de prachtplaat 'WOMAN' uitbracht, hebben hun lot verbonden in een traditioneel duet. Mooi!

Wie Alex Cameron in het heel klein bezig wil zien, kan op 27 november naar Botanique, daar speelt hij in de Witlof Bar, het kleinste zaaltje.

4. Courtney Barnett & Kurt Vile - Over Everything

 
Van "mooi" naar een samenwerking die langs de perfectie scheert. Ook Courtney Barnett en Kurt Vile hebben elkaar gevonden en het beste nieuws is dat er een heel album van de twee gaat aankomen. 'Lotta Sea Lice' zal verschijnen op 13 oktober, deze Over Everything is de eerste single daaruit. Als de rest van hetzelfde niveau is, hebben wij onze plaat van het jaar. Courtney en Kurt: het klinkt bekend, maar deze keer zal het een verhaal worden met een mooiere afloop. Courtney en Kurt klinken alsof het nooit anders had kunnen zijn.

5. Isley Brothers & Santana - Total Destruction To Your Mind

 
Een pak samenwerkingen dus, zo ook de ouwe rakkers Isley Brothers en Santana. Ook zij hebben samen een plaat gemaakt. Deze Total Destruction To Your Mind swingt lekker weg en heeft als voordeel dat we nog eens naar de echte gitaar van Santana kunnen luisteren en niet naar dat gepikte stukje in Wild Thoughts van DJ Khaled en Rihanna.

6. Ibeyi feat. Kamasi Washington - Deathless

 

En nog een samenwerking, jawel! Lisa-Kaindé en Naomi Diaz zijn van Cubaans-Franse afkomst en veroverde twee jaar geleden ieders hart als Ibeyi met hun gelijknamige debuut. Nu zijn ze klaar met een opvolger en na Away Away is dit daarvan het tweede veelbelovende voorproefje. Deathless is een goeie song die tot Kamasi Washington - de jazz-saxofonist en producer die meer dan zijn steentje bijdroeg aan 'To Pimp A Butterfly' van Kendrick Lamar - tot een perfecte song wordt omgetoverd.

Op 7 december speelt Ibeyi in Het Depot en geen haar op ons hoofd denkt eraan dat te missen.

7. Cold Specks - Fool's Paradise

 

Eén van onze andere favorietjes is Cold Specks en dat heeft alles te maken met haar prachtige debuutplaat uit 2012: 'I Predict A Graceful Expulsion' uit 2012. De opvolger is grotendeels aan ons voorbij gegaan wegens minder beklijvend, maar alles wijst erop dat Cold Specks terug is gaan aanleunen bij haar debuut voor haar volgende album. 'Fool's Paradise' heet die plaat en die verschijnt op 22 september. Al wachtende op meer kunnen we wegdromen bij de titelsong.

Ook zij is in het intiem te bewonderen in de Witlof Bar van de Botanique en dat op zaterdag 7 oktober.

8. Vic Mensa - Rage

 

Ongeveer een jaar geleden waren Vic Mensa en ik even geen vriendjes meer, want toen annuleerde hij zijn concert in Trix - waar ik al lang naar aan het uitkijken was - één dag op voorhand wegens albumverplichtingen. Dat hij toen niet gelogen heeft, bewijst 'The Autobiography', de plaat die er ondertussen ligt en die steengoed is.

Met momenten is het debuut van Vic Mensa nogal poppy, zo ook deze Rage, maar tegelijkertijd is het onweerstaanbaar. Vic Mensa omschreef in interviews Rage als het lichtje in de duisternis. Hij hoopte dat hij hiermee jongeren die zichzelf voelen alsof de situatie hopeloos is een hart onder de riem kan steken. We hopen het met 'm mee. En nu nog terug komen optreden.

9. LCD Soundsystem - Tonite

 
Ons hartje maakte nogal wat sprongetjes deze maand, want ook het nieuwe album van LCD Soundsystem is ondertussen een voldongen feit. 'American Dream' heeft een ironische albumhoes waarop enkel een helderblauwe lucht en wat wolkjes te zien zijn: James Murphy ten voeten uit. De reviews liegen er niet om: die zijn unaniem lovend. Tonite knipoogt allesbehalve subtiel naar de jaren 80. En hadden we al gezegd hoe blij we zijn met de terugkeer van deze groep?

10. School Is Cool - Run Run Run Run Run

 

Nog een groep die de laatste tijd allesbehalve subtiel naar de jaren 80 aan het lonken is, is School Is Cool. Het doet vermoeden dat 'Good News' (release op 22 september) een hemelsbreed verschil zal vormen met de voorloper 'Nature Fear' uit 2014. Run Run Run Run Run (vijf keer) is hun beste nummer in tijden.

Deze en de rest van de nummers zullen we kunnen horen in Trix waar ze op vrijdag 3 november hun album releaseconcert spelen.

11. Beth Ditto - We Could Run

 
Op Rock Werchter noemde Beth Ditto dit nummer haar U2-song en meteen hoorden we waarom: we hebben weinig verbeelding nodig om hetzelfde nummer door Bono gezongen te horen. Maar het is geen nummer van U2 geworden, maar van Beth Ditto en ook zij heeft een stem die We Could Run de hemel in kan zingen.

12. Ke$ha feat. Eagles Of Death Metal - Boogie Feet

 
Ke$ha bracht in 2009 het verschrikkelijke Tik Tok uit, dat (of wat hadden we verwacht?) prompt een dikke hit werd. Sindsdien heeft Ke$ha wel een hele weg afgelegd zodat haar derde album 'Rainbow' best te pruimen is. Ze brengt een mix tussen ballads (Praying bijvoorbeeld) en partystampers én werkt ook twee keer samen met Eagles Of Death Metal op dit album. We waren op zijn minst verrast toen we 't lazen, maar het moet gezegd worden: het werkt!

13. Destroyer - Sky's Grey

 

Voorbeelden genoeg van het feit dat je best wel eens wat geduld zal moeten oefenen als je in de muziekbuisness stapt. Destroyer is nu al zo'n twintig jaar bezig en nog zit ze goed verborgen in een niche. De groep rond de Canadese Daniel Bejar begon als diens soloproject, maar groeide na het eerste album (1996) uit tot een volwaardige band.

Pas vijftien jaar later, in 2011, kwam Destroyer in een stroomversnelling. Dat had veel te maken met het geweldige 'Kaputt', een album dat hoog scoorde in menig eindejaarslijstje en alom geprezen werd om zijn begin-jaren-tachtig-sound, zwervend tussen soft rock, smooth jazz en romantische pop. Het daaropvolgende 'Poison Season' wist dat waanzinnige niveau aan te houden en ging al even ambitieus aan de slag met popgeschiedenis, instrumenten en idee .

Op 20 oktober 2017 verschijnt de twaalfde langspeler van de band. Die (titel: 'Ken') is vernoemd naar een nummer van Suede en werd beïnvloed door de laatste jaren van het Thatchter-tijdperk.

Op 10 december is de band te bewonderen in de Botanque, in de Orangerie aldaar.

14. Absynthe Minded - Beam

 
Bert Ostyn solo als Ostyn is een verhaal dat gelukkig voor ons alen niet lang heeft geduurd. Al snel keerde Ostyn terug naar de merknaam Absynthe Minded en na een paar personeelswissels ligt nu het nieuwe album 'Jungle Eyes' klaar. The Execution kenden we al. Beam is de opvolger en is...welja: best aardig.

15. Cheat Codes feat. Nicky Romero - Sober

 
Cheat Codes levert met deze nieuwe single een opvallend voldragen track af met een sound die vergelijkbaar is met die van Flume. Dat lijkt me voldoende info om de nieuwsgierigheid te wekken.

16. Taylor Swift - Look What You Made Me Do

 
Deze Look What You Made Me Do is het eerste wapenfeit van Taylor Swift sinds haar '1989', het album dat integraal werd gecoverd door Ryan Adams. Swift vond het kennelijk tijd voor een stijlbreuk en kreeg daar van haar fans een heleboel bagger voor naar het hoofd geslingerd, want fans zijn alleen maar dankbaar als hun idool doet wat zij willen dat ie doet. Wij vinden dit dingetje best aanstekelijk.

17. Fifth Harmony - He Like That

 
En nu we toch bezig zijn met ons imago naar de vaantjes te helpen: deze nieuwe single van Fifth Harmony is ook best te pruimen. Weg met hokjesdenken, weg met de oogkleppen!

18. Mastodon - Toe To Toes

 
Mastodon is, hoewel aan de lichtere kant van het genre onder te brengen, normalerwijze een metalband. Op hun nieuwste single Toe To Toes klinken ze verrassend soft en leunen ze verrassend dicht aan bij een groep als Foo Fighters. Toe To Toes is het eerste voorsmaakje van de EP 'Cold Dark Place' die op 22 september verschijnt.

19. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood

 

En ondertussen zijn Foo Fighters er zelf ook nog. Na Run is deze bluesy The Sky Is A Neighborhood het tweede voorsmaakje uit 'Concrete And Gold', hun negende album en te koop vanaf 15 september.

Volgens Dave Grohl doet op die plaat ook een grote popster mee, iemand die we niet zouden kunnen raden. Zou het Rick Astley zijn? Samen met hem coverden Foo Fighters onlangs diens grote 80s-hit Never Gonna Give You Up. Grohl zei toen ook dat ze elkaar net hadden ontmoet ('two minutes ago") dus allicht is het toch iemand anders, maar interessant zou het in ieder geval zijn.

The Sky Is A Neighborhood is in ieder geval lekker spul, een open sollicitatie voor de volgende Bond-soundtrack.

20. S. Carey - Brassy Sun

 
Er wordt vaak nogal meewarig gedaan over drummers, maar niet over S. Carey. Hij is de drummer van de groep Bon Iver, maar houdt er ook een solocarrière op na. S. Carey (voluit Sean) schreef het knappe en intieme nummer Brassy Sun voor het tweede seizoen van de Netflix-reeks Flaked.

21. Josh Ritter - Thunderbolt's Goodnight

 

Minstens even mooi is Thunderbolt's Goodnight van Josh Ritter, het soort traditionele singer-songwriter dat aan wat gitaargepingel en enkele subtiele pianotoetsen genoeg heeft om ieders hart te stelen. Ritter bezingt hier de Grote Liefde en doet dat goed.

Na achttien jaar carrière verschijnt op vrijdag 22 september zijn negende album, 'Gathering'.

22. Prophets Of Rage - Radical Eyes

 

We hebben het in deze maandelijkse playlist al wel vaker gehad over Prophets Of Rage. Die groep is dan ook het dichtst dat we allicht ooit nog bij Rage Against The Machine zullen komen, vermeerderd met leden van Cypress Hill en Public Enemy. Een groep met een sociaal geweten ook die via hun muziek willen werken aan een betere wereld. Een groep naar ons hart dus.

Radical Eyes is het derde voorsmaakje ondertussen uit hun debuutplaat die te koop is vanaf 15 september.

23. Kaleo - No Good

 
Zeven singles brachten de jongens van het Ijslandse Kaleo al uit voor het helemaal ontplofte dankzij Way Down We Go. No Good werd twee jaar geleden al eens uitgebracht, maar haalde enkel de hitparade in Canada en de airplaylijst in de Verenigde Staten. Tijd voor poging twee dus en met dit nummer wil Kaleo duidelijk laten horen dat ze ook een stevig gitaarnummer tot een goed einde kunnen brengen.

24. The Waterboys - The Connemara Fox

 

En na 34 jaar (!) is Mike Scott van The Waterboys nog lang niet leeggeschreven. Op 8 september komt het twaalfde album 'Out Of All This Blue' uit en dat belooft toch een iets moderne sound dan op de (overigens geweldige) plaat 'Modern Blues' (2015) waar de gitaren nog weelderig in het rond mochten tieren. Op zijn website elooft Mike Scott "pop music with echoes of classic R&B, country, soul and funk and underpinned by modern hiphop production values."

Op de plaat zullen 23 nummers staan en er zal ook een deluxe editie komen met nog eens 11 nummers. Zoals Scott zelf zei: het bleef maar komen.

Op 16 november spelen The Waterboys in De Roma in Borgerhout.

25. Wolf Alice - Beautifully Uncoventional

 

Beautifully Unconventional, prachtige titel, aanstekelijke song: twee minuten en 13 seconden: in de jaren 60 was het gebruikelijk dat een nummer zo lang (of zo kort) duurde, anno 2017 is het opmerkelijk. Wolf Alice doet het en doet het met veel overtuiging. De Britse band is best al groot in eigen land, maar timmert op het Europese vasteland nog stevig aan de weg.

Op 29 september komt hun tweede album 'Visions Of A Life' uit, op 28 oktober komen ze naar de Botanique.

26. Justin Bieber feat. Bloodpop - Friends

 
We kunnen het niet langer ontkennen, het aantal poppareltjes achter de naam van Justin Bieber wordt hoog. Friends is de meest recente in het rijtje. Bieber zit met een gebroken hart en hoopt nog vrienden te kunnen blijven, de laatste strohalm waaraan de wanhopige zich kan vastgrijpen. Heel origineel is het thema niet, maar het nummer is wel aanstekelijk as hell.

27. Sigrid - Plot Twist

 
Als ik Sigrid Solbakk Raabe zou heten, zou ik dat laatste deel ook dumpen en van Sigrid gewoon mijn artiestennaam maken. Sigrid is de meest recente bloem uit Noorwegen en is zangeres en producer. Ze had al een hitje met Don't Kill My Vibe in haar thuisland, in Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk. Plot Twist gaat het bij ons doen, zegt onze kleine teen. Dat Studio Brussel het nummer in hun playlist heeft opgenomen, zou kunnen helpen.

28. Kelela - LMK

 

Dat Damon Albarn een neus heeft voor talent is al langer duidelijk, maar nu was hij er toch weer vroeg bij. Kelela zingt mee op 'Humanz' van Gorillaz in een nummer dat ze deelt met Danny Brown (Submission). Eerder was Kelela ook al te horen op Scales op het succesalbum van 'A Seat At The Table' van Solange en was ze al terug te vinden op de meest recente plaat van Danny Brown.

Nu is het tijd voor haar eigen plaat. Die heet 'Take Me Apart' en komt eraan op 6 oktober.

29. Noah Cyrus - Almost Famous

 
De volgende telg uit de Cyrus-clan staat klaar om de trappen der roem te bestijgen. Noah Cyrus is er 17 en haar debuutplaat staat op stapel voor ergens dit najaar. Het kleine Almost Famous bewijst dat Noah al één ding verstaat: less is more. Meer productie zou het liedje kapot gemaakt worden, nu vindt het de weg naar ons hart.

30. Jake Bugg - How Soon The Dawn

 

Een zittend gat heeft Jake Bugg duidelijk niet. Hij is er nog maar 23 en heeft net zijn vierde album op de wereld losgelaten. Zijn vorige album 'On My One' (2016) was het eerste album dat hij zelf helemaal producete en dat was duidelijk niet het beste idee dat hij ooit al had. Voor zijn nieuwe album gaf hij de productie wijs genoeg weer uit handen en trok hij naar Nashville om een modern country album in te blikken. How Soon The Dawn is alvast heel mooi en heel verzorgd en wie er echt naar luistert hoort erg veel details. Tot in de puntjes afgewerkt.

Bugg trekt met 'Hearts That Strain' op akoestische tournee en passeert ook langs de Antwerpse Arenbergschouwburg op zaterdag 28 oktober.

31. Nordmann - Save The Twos

Funky shit ook van Nordmann die we met de week meer en meer interessant gaan beginnen vinden. Save The Twos zal weinig airplay krijgen (we maken ons geen illusies), maar dat neemt niet weg dat het nummer steen- en steengoed is.

32. Beck - Dear Life

 

In juni 2015 was er plots Dreams, een nummer van Beck dat ook zijn grootste hit in tijden werd. Dreams werd vergezeld met de mededeling dat er snel een heel album zou volgen in dezelfde sfeer. Kleurvol, opgepompt en vrolijk, als tegengewicht voor het ietwat deprimerende 'Morning Phase' (2014). En toen kwam er helemaal niets meer. En toen Wow. En toen niets. En toen een nummer voor FIFA 2017 en toen weer niets. En nog meer niets.

Het was een werk van lange adem, maar 'Colors' is wél klaar nu en wordt met hoge verwachtingen tegemoet gekeken. Op 13 oktober verschijnt 'Colors' eindelijk, het wordt eveneens de dertiende plaat voor Beck.

33. Triggerfinger - Colossus

 
Triggerfinger heeft hun nieuwe album ook uit en die wordt in de vaderlandse pers bedolven onder de complimenten, sterren en superlatieven. Colossus is daaruit de titeltrack.

34. Death From Above - Holy Books

 

We zijn in de war, want Death From Above 1979 heet nu Death From Above, maar op hun Twitter en YouTube heten de heren nog wel Death From Above 1979. Ook over het hoe en waarom het jaartal af hun naam is gevallen (behalve omdat het nutteloos zou zijn, maar dat was altijd al) is nog niet gecommuniceerd.

Dus gaan we 't maar hebben over muziek! Tussen hun eerste en tweede album zat 10 jaar (2004 en 2014), nu is het interval dus duidelijk korter. 'Outrage! Is Now' heet de plaat en ze ligt in de winkel vanaf vrijdag.

35. The National - Carin At The Liquor Store

 

Volgende week wordt per definitie een mooie week, want op vrijdag komt het nieuwe album van The National uit, 'Sleep Well Beast'. Daarop ook onder andere deze prachtige ballade Carin At The Liquor Store, waarin Matt zingt over zijn huwelijk met Carin Besser. Niet dat de twee fundamentele problemen hebben, hij zingt meer over de strijd die het huwelijk soms is.

"I’m happily married, and but it’s hard, marriage is hard and my wife and I are writing the lyrics together about our own struggles and it’s difficult to write, but it’s saving my marriage", zei hij daarover. En, zei hij ook nog: zelfs in de moeilijke periodes zijn ze nooit gestopt met elkaar graag te zien.

36. Hope Sandoval & The Warm Inventions - Sleep

 
En van de ene bijzondere stem begeven we ons naar de andere, want de schitterende Hope Sandoval, die het makkelijkst verbonden wordt met de dream pop van Mazzy Star, heeft een nieuw EP'tje uit met haar Warm Inventions. Daarop een nieuwe versie van Let Me Get There, het nummer dat ze in 2016 met Kurt Vile uitbracht, en drie nieuwe nummers, waaronder deze Sleep.

37. King Krule - Czech One

 

Ook deze King Krule heeft een, en dat is het minste dat je kan zeggen, bijzondere stem. King Krule, de artiestennaam van de nog altijd maar 23-jarige singer-songwriter met al twee platen achter zijn naam, komt op zondag 11 december naar De Roma en daar zal zeker ook dit rokerige Czech One op de setlist staan.

Dat concert van King Krule is het eerste sinds zijn uitverkochte passage in de Botanique in 2013. King Krule heeft de laatste jaren zijn alter ego immers in de frigo geparkeerd. Er volgden een plaat onder eigen naam, soundtracks en zeer sporadische performances. Dit najaar komt er eindelijk een nieuwe King Krule-release uit, al is wanneer precies momenteel nog niet duidelijk.

38. Mount Kimbie - Delta

 
Wie King Krule zegt, zegt Mount Kimbie. Niet altijd weliswaar, maar de twee hebben al drie keer samengewerkt, waaronder op de nieuwe plaat van Mount Kimbie, 'Love What Survives' die vanaf nu vrijdag 8 september in de winkels zal liggen. Het is kenmerkend hoe de twee elkaar naar nieuwe hoogten in elkanders oeuvre stuwen. Geen King Krule weliswaar op Delta, maar wel heerlijk dansbare elektronica. En soms moet het niet meer zijn dan dat.

39. Pink - What About Us

 

Pink is terug met haar eerste grote hit sinds 2013. Op het eerste gehoor is What About Us een voor Pinks doen nogal platte dancetrack, maar dan gaan we compleet voorbij aan het oorwurmgehalte. We betrapten ons dat we, ook al hadden we recent de song niet horen passeren, het refrein liepen te neuriën en dat zowat elke keer dat we buiten kwamen. Dat noemen ze een hit, mevrouw.

What About Us is de gangmaker voor een nieuw album, 'Beautiful Trauma', dat het levenslicht zal zien op 13 oktober. Het wordt de zevende plaat van Pink.

40. Hercules & Love Affair feat. Sisy Sy - Running

 

We blijven nog bij de muziekjes met een hoog dansgehaalte en vermeldenswaardig in augustus is dan zeker deze nieuwe van Hercules & Love Affair. Wie nog eens live op hun muziek wil dansen, kan dat op 1 december, want dan komt het bonte gezelschap naar Trix in Borgerhout.

Sinds vrijdag (1 september) is 'Omnion' verkrijgbaar, de nieuwe plaat van Hercules & Love Affair. Het is de opvolger van het in 2014 verschenen 'The Feast Of The Broken Heart' en de eerste plaat van de band sinds spilfiguur Andy Butler verhuisde naar... Gent.

41. James Blunt - Heartbeat

 

James Blunt heeft naast een clubje fans ook een stevige club haters. Niemand die er creatiever mee omgaat als hij, want hij reikt hen zelf het kruit aan om mee te schieten en doet dat vooral op Twitter. Rond de jaarwisseling tweette hij "Als je dacht dat 2016 een klotejaar was: volgend jaar breng ik een nieuw album uit." Kijk, dat vinden wij nu grappig.

Heartbeat is één van die tracks die bewijst dat naar James Blunt luisteren, niet alleen maar kommer en kwel met zich meebrengt.

42. Fink - Cracks Appear

 

Fink doet het wel vaker, twee platen op één jaar uitbrengen. Hij deed het in 2007, hij deed het in 2009 en hij doet het in 2017. Een werkethiek die toch bewondering afdwingt. Na 'Sunday Night Blues Club Volume 1', dat hij zelf beschrijft als "een tussendoortje", brengt hij dit najaar ook een "echte" langspeler uit. Daaruit is Cracks Appear de eerste single.

De rest kunnen we horen vanaf 15 september, want dan verschijnt 'Resurgram.' Op 20 november speelt Fink in de AB.

43. Robert Plant - The May Queen

 

De carrière van Robert Plant kan alleen maar bewondering oproepen. Hij heeft deel uitgemaakt van één van de meest legendarische en beste groepen aller tijden - Led Zeppelin - maar dat tijdperk ligt toch ook alweer een vijfendertigtal jaren achter hem. Sindsdien is hij met de regelmaat van de klok nieuw werk blijven uitbrengen, wat ook bijna altijd goed was. Hij incorporeerde wereldmuziek in zijn songs, maakte een stel uitstekende countryplaten met Alison Krauss en switchte even vlot van stijlen als van onderbroek.

Live - Robert Plant live is altijd de moeite! - bracht hij ook die ouwe krakers, die schijnbaar onaantastbare klassiekers van Led Zeppelin, in een nieuw jasje en maakte ze zo mogelijk nog interessanter dan ze ooit al waren geweest, gaf ze een tweede leven. We hopen dus dat Robert Plant ook met zijn nieuwe plaat 'Carry Fire' (release: 13 oktober) ook weer de hort zal optrekken en liefst zo snel mogelijk!

44. JD McPherson - Lucky Penny

 

Jonathan David McPherson brengt nu al drie platen lang een mix van soul, rockabilly en rock-'n-roll en wordt zo al snel in het vakje "retro" geduwd. Maar anno 2017 is niets nog retro en komt alles terug. Op 'Undivided Heart & Soul' krijgen we als we op de eerste single mogen afgaan gewoon meer van hetzelfde (het zouden The Black Keys kunnen zijn)' en dat is goed zo. Een Belgische concertdatum is er voorlopig niet.

45. Dan Auerbach - Stand By My Girl

 
Het beste bewijs dat retro hip is, moet toch Dan Auerbach zijn. De frontman van The Black Keys die het nu ook weer solo doet. 'Waiting On A Song' is toch alweer een paar maanden uit en daar wordt nu een nieuwe single uit geplukt, de derde ondertussen.

46. Russ - Me You

 

De jonge Amerikaanse rapper Russ komt aan de deur rammelen in Europa. Zijn eerste album 'There's Really A Wolf' (uit sinds mei) was al een succes in Canada en de Verenigde Staten en dus is het tijd om hier eens aan het venster te komen piepen.Voorlopig zijn er echter nog geen Europese data voor een tournee beschikbaar, maar zijn Me You is wel opgepikt door Studio Brussel. De bal zou dus zomaar eens even aan het rollen kunnen gaan.

In Me You zingt hij - het meest interessante cliché - over zijn strijd om het te maken in de muziekwereld: "Thank you for anyone who ever slammed the door on me/thanks to you I did it myself/so it means more to me."

47. Frank Ocean - Provider

 
Eén van die namen waarvoor we altijd onze oren spitsen als hij iets nieuw uitbrengt, is Frank Ocean. Gelukkig doet hij dat regelmatig en hoeven we niet elke keer te wachten tot hij een nieuw album heeft klaarliggen. Het aantal non-album singles sinds de release van 'Blonde' vorig jaar staat nu op vijf. Van 'Blonde' zelf werd overigens maar één officiële single uitgebracht.

48. Mr. Probz feat. Anderson .Paak - Gone

 
Nog een naam waarvoor we altijd de oren spitsen, is die van Anderson .Paak om de eenvoudige reden dat hij alles waar hij aan meewerkt de hoogte in stuwt. Deze keer verleent hij zijn diensten aan een Nederlander, Mr. Probz. Die Mr. Probz kennen we nog van Waves. Met de naam van Anderson .Paak verbonden aan die van hem zou hij wel eens kunnen rekenen op de spotlights wereldwijd.

49. Tyler, The Creator - Boredom

 

Als we een tip mogen geven: luister eens naar 'Flower Boy', het nieuwe album van Tyler, The Creator. Waar Tyler vroeger vooral wild in het rond schopte, klinkt hij op dit nieuwe album opvallend matuur. Anders.

Tyler, The Creator verscheen een dikke zeven jaar geleden op de radar als aanvoerder van Odd Future – voluit: Odd Future Wolf Gang Kill Them All. Het meest ongeleide projectiel van de hele gang was Tyler zelf. Hij schopte tegen zoveel schenen als hij maar raken kon en bashte ook de ene holebi na de andere, tot één van zijn beste vrienden - Frank Ocean - in een open brief bekende homoseksueel te zijn, een gewaagde stap in de hiphop.

'Flower Boy' is de eerste plaat die Tyler, The Creator uitbrengt op een groot label en tegelijkertijd luidt dat voor hem kennelijk een nieuw tijdperk in. Hij gaat minder vuilbekkend rappen, meer zingen, aanleunen bij Frank Ocean en Anderson .Paak. We twijfelden om hier Ain't Got Time in de playlist op te nemen, maar dat nummer doet aan als een overblijfsel van een vervlogen tijdperk. Wat Tyler, The Creator laat horen in die andere nummers, dat is zijn toekomst.

50. Millionaire - Love Has Eyes

 

Als ons één ding is opgevallen afgelopen zomer is het dat Millionaire véél gespeeld heeft en dat élk van die optredens niet alleen positief werd beoordeeld, maar telkens weer werd bejubeld door wie er bij was. Kan ook moeilijk anders met een rastalent als Tim Vanhamel aan het roer. Om maar te zeggen: we zijn blij dat ze terug zijn en hopen dat ze ook lang terug zullen blijven. Love Has Eyes is de derde single uit 'Sciencing'.

Dit najaar trekt Millionaire de zalen in en daarbij trekken ze ook langs Nederland, Duitsland en Frankrijk. In België staan de Handelsbeurs (7 november), Het Depot (14 november), Muziekodroom (19 november), De Casino (20 november), De Kreun (21 november) nog op het programma. Het verhaal van Millionaire gaat ook nog door in 2018, want in februari liggen er al data vast in Turnhout en in Eupen. Wie ze dus aan het einde van deze tournee niet gezien heeft, heeft het enkel aan zichzelf te wijten.

51. The Bronx - Two Birds

 

De Amerikaanse rockband The Bronx vindt nadenken over platentitels duidelijk tijdverlies. Elk van hun platen - tot nu toe - heet 'The Bronx' met volgnummer in Romeinse cijfers. In 2017 is het de beurt aan nummer V, vanaf 22 september te verkrijgen.

52. Iggy Azalea feat. Anitta - Switch

 
Van The Bronx naar Iggy Azalea: een grote stap voor de mensheid, maar slechts een kleine stap voor deze playlist. Ze zijn beide even aanstekelijk!

53. Garbage - No Horses

 

Wie No Horses wil horen, moet het nummer legaal kopen of streamen en ja, voor één keer is dat een verplichting. Garbage schenkt namelijk alle opbrengsten van dit nummer tot aan het einde van 2018 (!) immers aan het Rode Kruis.

Het is het eerste nieuwe werk van Garbage sinds hun album 'Strange Little Birds' van vorig jaar. Drummer en producer Butch Vig zegt dat het nummer aanleunt bij wat er dezer dagen politiek gaande is en dat het dicht aanleunt bij het gedachtegoed van Patti Smith.

54. Gary Numan - What God Intended

 

Gary Numan (59) is een soort van levende legende. Hij bracht met Tubeway Army de klassieker Are Friends Electric? uit en onder eigen naam onder andere het schitterende Cars. Hij is een icoon van de new wave, maar blijft ook heden ten dage uitstekende platen maken. We hebben het even moeten natellen en 'Savage' wordt al zijn achttiende. Ondertitel: 'Songs From A Broken World.' Releasedatum: 15 september.

Diepe bassen, melancholische vocals: de nieuwe single heeft alles wat een nieuwe single van Gary Numan hebben moet.

55. The Horrors - Something To Remember Me By

 

Op 22 september verschijnt het vijfde album van het Britse vijftal The Horrors dat - zie ook de pragmatiek bij The Bonx - doodgewoon 'V' heet. Uit die plaat hoorden we eerder al Machine, nu is er Something To Remember Me By.

Er bestaat ook een radio edit van het nummer dat ongeveer de helft van het nummer de vuilbak in kiepert, maar er is niets op deze wereld waar we een grotere hekel aan hebben dan aan radio edits. Enkel de volle zes minuten en 39 seconden kunnen je volledig onderdompelen in de wereld van The Horrors.

Op 10 november staan The Horrors in Het Depot in Leuven.

56. U2 - The Blackout

 
En nog een extraatje om af te sluiten, want hoewel de nieuwe single van U2 pas volgende week uitkomt, is er al een live video vrijgegeven. The Blackout is het eerste dingetje dat we te horen krijgen van wat 'Songs Of Experience' moet worden. De plaat moet het tweeluik van het vorige album 'Songs Of Innocence' (de grootste teleurstelling van 2015, maar live kreeg het een kloppend hart) vervolledigen. De nieuwe single is vooral U2 as we know it.

Lees meer