Een sprookje in 't echt: Japanse prinses stapt uit koninklijke familie om met haar jeugdlief te trouwen

In Japan heeft prinses Mako, de oudste kleindochter van keizer Akihito, beslist om volgend jaar in de herfst te trouwen. Dat is opmerkelijk aangezien haar toekomstige geen koninklijk bloed heeft en ze volgens de Japanse wetgeving een gewone burger moet worden. Van zodra ze haar jawoord gegeven heeft, is ze geen lid meer van de koninklijke familie. Een sprookje lijkt het, maar voor het Japanse koningshuis ziet de toekomst er steeds somberder uit.

De Japanse koninklijke familie zal volgend jaar weer wat kleiner zijn. Prinses Mako (25) heeft immers gekozen voor haar jeugdliefde en geeft daarmee haar plaats in de koninklijke familie op. Dat betekent dat ze een gewone burger wordt en haar adellijke titel verliest. Slecht nieuws voor de koninklijke familie, want die wordt steeds kleiner.

Einde in zicht?

Mako is één van de vier koninklijke kleinkinderen van de huidige keizer. De andere drie zijn Mako's jongere zus Kako, haar broer Hisahito, en Aiko, de dochter van kroonprins Naruhito. Het is niet uitgesloten dat die kroonprins de laatste zal zijn. Keizer Akihito heeft intussen toestemming gekregen om af te treden, en dat is sinds 1817 niet meer gebeurd. Het 83-jarige staatshoofd vreest dat zijn gezondheid hem weldra niet meer zal toelaten zijn werk te doen. Hij heeft al een hartoperatie ondergaan en is behandeld voor prostaatkanker.

Voorlopig is het volgens de Japanse wetten nog altijd zo dat enkel een mannelijk familielid de keizer kan opvolgen. Er lijkt ook geen aanpassing van de wet te komen om vrouwen na hun huwelijk lid te laten blijven van de koninklijke familie. Conservatieven vrezen dat zo'n wet de eerste stap zou zijn om in de toekomst vrouwen ook de troon te laten erven.

Een nieuwe wet omtrent huwelijken zal er misschien ooit wel komen, maar zeker niet op tijd voor Mako. Zij trouwt volgend jaar in de herfst immers al met Kei Komuro. De twee leerden elkaar kennen tijdens hun studies in Tokio. Intussen werkt hij in een advocatenkantoor en Komuro zou jaren geleden al een knieval voor prinses Mako gedaan hebben. Normaal komt het huwelijk er nog voordat de keizer troonsafstand zal doen.

Lees meer