Dit biertje is zo goed dat het na acht maanden al wereldwijd bier van het jaar is ... en jij kent 'm nog niet!

Dat Belgische bieren de beste zijn, dat moeten we jullie niet meer uitleggen. Maar één nagelnieuwe Waalse brouwerij liet zich opmerken door twee World Beer Awards 2017 mee naar huis te nemen.  Hun bier is nog maar acht maanden oud en werd geboren in de Ardennen. De naam zegt je dus wellicht nog niet veel. Maar één ding is zeker: je moet 'm dringend proeven.

Wie had er eigenlijk aan getwijfeld? Een Belgisch biertje dat nog maar eens op de World Beer Award, waarvan de finale dit jaar in Londen plaatsvond enkele dagen geleden, in de bloemen werd gezet. Het gaat om de grootste brouwerijwedstrijd ter wereld.

De naam van de winnaar? Tripick. Dat zegt je misschien niets, en je hebt 'm waarschijnlijk ook nog niet geproefd, maar da's omdat dit biertje uit de Ardennen nog maar acht maanden bestaat. Het is gecreëerd door drie vrienden, maar speelt duidelijk nu al mee bij de groten. Tripick moest het opnemen tegen meer dan 1.900 andere kandidaten (waaronder Liefmans en Bush). Toch kon Tripick de jury overtuigen en de competitie wegblazen.

En daarom kreeg het Belgische bier niet één maar twee prijzen. De blonde versie kreeg een prijs voor lager (blonde bieren met hoge gisting) en Tripick Triple kreeg de prijs voor beste 'strong' (tripels). Direct ook een record voor de kleine brouwerij uit de Ardennen.

Een blondje van 6% en ééntje van 8%

Maar even serieus: naar wat smaakt dat, zo'n Tripick? De brouwerij gebruikt drie soorten hop en speelt met een onvergelijkbare frisse smaak, toch als je de website mag geloven. De blonde Tripick telt 6 procent alcohol en biedt een rijk maar subtiel aroma met een romige kraag. De tripel is overigens ook blond, maar sterker, met acht procent alcohol. Hij is bitterder en heeft een kruidige hopsmaak.

Waar kan je Tripick vinden? Momenteel enkel in bars rond Luik, Namen, Verviers en Bergen, maar ook in het casino van Spa en Namen. Je kan 'm ook vinden op andere wedstrijden, zoals de Brussels Beer Challenge volgende oktober. Benieuwd of ie daar ook prijzen pakt.

Gelukkig hoef je niet noodzakelijk direct op Ardennenweekend om Tripick te proeven, door de dubbele winst wil de brouwerij z'n distributienetwerk ferm uitbreiden. Zo zullen er meer grote winkels aan bod komen én zou er binnenkort zelfs een klein zusje aankomen!

Bon, wij zijn gaan proeven. Jullie ook?

Lees meer