Bodycams als oplossing? Discussie over geweld tegen politie in Borgerhout, ook al is politieverslag glashelder

analyseDrie dagen werkonbekwaam, dat is het verdict van een aanval op een politiepatrouille op de fiets in Borgerhout. Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) was bijzonder boos: het is niet de eerste keer dat de politie wordt aangevallen. Maar afgelopen weekend was het plots "dat de politie de feiten verdraaide". Beelden van een buurtbewoonster moesten dat staven. Die zeggen bitter weinig, maar de discussie was in gang gezet. Bodycams kunnen betwistingen uitsluiten. 

"Politie Antwerpen verdraait de feiten": getuige filmt incident in Borgerhout". De Morgen pakte afgelopen weekend uit met een knallende kop. Want, de patrouille op de fiets die een bestuurster van een auto vrijdagavond wilde tegenhouden, omdat die gevaarlijk reed, die "had de feiten verdraaid". Dat beweerde Assia Missaoui (29), een buurtbewoonster en een mondige burger. Ze schrijft regelmatig bijdrages op de linkse site De Wereld Morgen. En Missaoui kwam af met een filmpje dat haar bewering moest staven.

Maar Misaoui haar felle beschuldiging werd allerminst geapprecieerd door de politie. Want die was vrijdag zwaar aangepakt: een groep jongeren had de fietsbrigade aangevallen, hen omsingeld en schoppen uitgedeeld. Uit het politierapport blijkt dat duidelijk: "Constant belaagd, bedreigd, bekogeld, gestampt en geslagen". Ofwel is dat rapport compleet in elkaar gedraaid, wat een zeer zwaar feit is, ofwel is er toch sprake van een zeer zwaar incident. En nog duidelijker: één van de agenten is drie dagen arbeidsongeschikt na een trap in het kruis. Dat gebeurt niet zomaar.

Volgens Missaoui zijn de "gewelddadige jongeren niet te zien op de beelden". Alleen, de agenten zijn regelmatig buiten beeld. En de beelden beginnen pas op moment dat het geweld al gebeurd is, zo stelde de politie. Later zwakte Missaoui haar bewering af. Toen klonk het dat ze de bewering van de politie niet in twijfel trok, maar wel de communicate van Bart De Wever (N-VA).

Bodycams om discussies te beslechten

Het hele incident was immers een politieke zaak geworden. "Onbegrijpelijk hoe zo'n groep van tergende en zelfs agressieve jongeren telkens weer de reputatie van onze stad besmeuren", had De Wever gereageerd. "Ik hoop dat er een signaal uit de buurt komt."

Maar buurtbewoners, aangevuld met oppositieleiders Wouter Van Besien (Groen) en Tom Meeus (sp.a) organiseerde een protestmars in Borgerhout, omdat de burgemeester stigmatiserend communiceert.

Om discussies over dit soort incidenten tegen te gaan, wil De Wever nu snel bodycams gaan invoeren voor de Antwerpse politie. Sinds 2016 is er sprake van zo'n maatregel: elke politieman zou dan een camera aan z'n uniform bevestigen en interventies integraal filmen. De regering nam al de beslissing, het ontwerp ligt bij de Raad van State, om dan definitief te worden.

Hoe dan ook zouden de bodycams ook niet meteen overal opduiken. Er zijn immers 189 politiezones en die moeten dat uiteindelijk zelf bepalen. De N-VA sterk voorstander van het gebruik van body cams: “Die zijn heel goed om te weten wie wat heeft gezegd, wat er gebeurd is. Het is dus ook een vorm van bescherming voor de politie”, zei minister van Binnenlandse zaken Jan Jambon (N-VA) daar al over. Tegelijk is het een extra tool tegen radicalisering en terrorisme. Al moeten agenten in burger wel laten weten dat ze filmen, als ze een interventie zouden doen.

Lees meer