VDAB wil ongemotiveerde werkzoekenden via kliks opsporen

Om ervoor te zorgen dat werklozen zeker op zoek gaan naar werk, gaat VDAB gebruikmaken van 'big data'. Ze gaan het klikgedrag bekijken van werklozen om te zien of ze werkelijk actief op zoek gaan naar werk. Wie niet op zoek gaat naar een job, die zal de gevolgen moeten dragen.

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding probeert altijd al te achterhalen of een werkloze genoeg moeite doet om een job te vinden. Voorlopig moeten werklozen zich bewijzen en kunnen aantonen dat ze werkelijk op zoek gaan naar een job. Maar VDAB gaat nog stapje verder en wil zelf informatie achterhalen.

Experiment

VDAB wil het klikgedrag van werklozen gaan analyseren. VDAB-topman Fons Leroy zegt in een interview met De Standaard dat de organisatie gaat experimenteren met verschillende profielen van werkzoekenden. "We kijken onder meer naar hun klikgedrag op onze website, om na te gaan of ze actief zoeken of niet. Als we zien dat ze niet actief zoeken, kan dat aanleiding zijn voor een gesprek." VDAB wil zich zo positioneren als 'de Amazon van de arbeidsmarkt'.

Als VDAB merkt dat je je best niet doet om een job te vinden, zal je op gesprek moeten komen om het te komen uitleggen. Als je nadien nog steeds geen verandering brengt in je zoekgedrag, dan kan je een sanctie krijgen. Zo'n waarschuwing zou effectief kunnen werken, want de organisatie merkt op dat jongeren hun zoekgedrag aanpassen als ze dreigen hen te schorsen.

Daarnaast wil VDAB hiermee ook een betere dienstverlening aanbieden. Voorlopig spreken ze slechts van een experiment. Het is niet omdat iemand te weinig op vacatures klikt, dat die persoon meteen een sanctie krijgt. De organisatie zal je waarschijnlijk richtlijnen geven bij het zoeken van een job.

Lees meer