Zeg maar vaarwel aan YouTube-mp3.org: site staat op het punt rechtszaak te verliezen en moet stoppen

Zoek maar al een andere site om YouTubefilmpjes te downloaden als mp3's, want YouTube-mp3.org houdt ermee op. Althans, daar zal de site toe gedwongen worden door het gerecht, nu de rechtszaak die aangespannen was door een verzameling muzieklabels in het nadeel van de site lijkt te gaan uitdraaien. YouTube-mp3.org is de grootste audioripping website en zou verantwoordelijk zijn voor 40 procent van het illegale rippen van muziek.

YouTube-mp3.org zal moeten stoppen en z'n domeinnaam overdragen aan het RIAA (Recording Industry Association of America, een handelsorganisatie die de muziekindustrie vertegenwoordigt). Dat ten gevolge van een rechtszaak die is aangespannen door een aantal muzieklabels.

Onder andere UMG, Sony Music en Warner Bros. daagden een jaar geleden YouTube-mp3 voor het gerecht omdat zij de copyrightwet zouden schenden. "Door gratis muziek te beloven, hebben ze miljoenen gebruikers naar hun website gelokt, wat hen dan weer reclame-inkomsten oplevert", staat er te lezen in de klacht.

Van Born This Way tot Get Ur Freak On

Er leek voor YouTube-mp3 geen weg omheen, dus namen ze alle schuld op zich en zijn in onderling overleg met de labels overeengekomen om hun werking stop te zetten. Daarnaast zal de site ook een niet vrijgegeven bedrag overmaken aan de labels. Maar het verdict gaat nog verder dan dat. Het is de bedenkers van de site ook verboden om "een nieuwe technologie of service te ontwikkelen en aan te bieden die het mogelijk of makkelijker maakt om te 'streamrippen' of eender welke andere vorm van copyright te breken". Daarop zullen ze ook hun domeinnaam overdragen aan het RIAA.

In de claim worden 304 songs specifiek bij naam genoemd die illegaal zouden gedownload zijn via de website, waaronder Clarity van Zedd, Born This Way van Lady Gaga en Get Ur Freak On van Missy Elliott. Er zouden zo "tientallen, duizenden of zelfs miljoenen tracks per maand illegaal gekopieerd en gedistribueerd worden door de streamripping service".

De overeenkomst is nog niet officieel, maar er wordt verwacht dat het ondertekenen van de documenten maar een formaliteit is. Voorlopig is de site nog steeds online, al krijg je wel een foutmelding te zien als je een video wil converteren: "There is some maintenance going on. Please try again withtin the next hour." Begin dus maar al een nieuwe converter te zoeken ...

Lees meer