Britse politie voorkomt extreemrechtse aanslag: vier neonazimilitanten opgepakt

De Britse politie heeft vier militairen gearresteerd, die ervan verdacht worden terreuraanslagen te willen plegen. De politieacties vonden plaats in de West Midlands. Details over de plannen van de verdachten zijn nog niet vrijgegeven, maar er wordt benadrukt dat er momenteel geen directe dreiging meer is.

Op diverse plaatsen zijn huiszoekingen gedaan. Dat melden persbureau Belga en persbureau ANP. De vier verdachten zijn afkomstig van Birmingham, Powys (Wales), Ipswich en Northampton. Het zou om leden gaan van de neonazistische groepering ‘National Action’, die vorig jaar verboden werd. Wie toch lid van de organisatie is, riskeert maximaal tien jaar cel en ook wie ‘National Action’ openbaar steunt, is strafbaar. ‘National Action’ is de eerste extreemrechtse groepering organisatie die door de Britse antiterreurwetgeving verboden werd. De groepering is uiterst radicaal en vereert de moord op het Britse Labour-parlementslid Jo Cox. De linkse politica werd in juni 2016 omgebracht door een neonazimilitant.

Het Britse ministerie van Defensie heeft bevestigd dat de vier verdachten militairen zijn. ‘National Action’ noemt zichzelf een nationaalsocialistische jongerenorganisatie. De Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd spreekt van een "racistische, antisemitische en homofobe organisatie". Het is niet duidelijk hoeveel leden ‘National Action’ telt.

Lees meer