Corruptie bij Instagram: de blauwe verificatievinkjes konden gewoon gekocht worden

Medewerkers van Instagram hebben zich laten omkopen om blauwe vinkjes, verificatiebadges voor bekende mensen, toe te voegen aan accounts. Met zo’n vinkje tonen celebrities en grote merken aan dat het account effectief van hen is.

Veel ‘influencers’ op Instagram willen graag het blauwe vinkje achter hun naam of merk. Zo’n badge is een echt statussymbool. Dat schrijft nieuwssite Mashable. Het zouden de tussenpersonen, die de communicatie tussen de vaste werknemers van Instagram en gebruikers regelen, zijn die zich lieten omkopen. Ze vroegen honderden, soms duizenden dollars om een Instagram-gebruiker zo’n vinkje te geven.

Instagram heeft nochtans een strenge gedragscodes voor zijn werknemers. Wie op zoiets betrapt wordt, wordt meteen ontslagen. Maar omdat de medewerkers via allerlei omwegen worden benaderd, zou het heel moeilijk zijn om corruptie op te sporen. Anders dan bij Facebook, Twitter en Pinterest kunnen Instagrammers geen verificatiebadge aanvragen. Ook daardoor is er volgens deskundigen zo’n zwarte markt ontstaan rond de sociale netwerksite.

Het Messenger-gesprek dat Mashable met een Instagram-tussenpersoon voerde over een eventuele verificatie:

© mashable

Lees meer