Mag de hartpatiënt in de sauna?

!

Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar of begin er meteen aan.

Uw bloeddruk is niet altijd op hetzelfde niveau. Deze stijgt als u zich opwindt of zenuwachtig maakt of wanneer u eet en daalt als u slaapt of als u rustig en ontspannen bent. Wat gebeurt er echter met uw bloeddruk in de sauna? Door op tijd en stond in de sauna te gaan, versterkt u uw afweermechanisme, traint u uw hart, verbetert de doorbloeding en zakt de bloeddruk doordat de bloedvaten zich openen. De sauna helpt uw lichaam zich te zuiveren.

Wat zijn de effecten van de sauna op de bloeddruk en wat doet het voor uw hart?

Uw bloeddruk gaat omlaag in de sauna omdat de elasticiteit van de slagaders verbetert, de afvalstoffen van de nieren beter worden afgevoerd en de bovenmatige activiteit van het zenuwstelsel vermindert. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat er positieve resultaten zijn voor ziektes van hart en bloedvaten, bijvoorbeeld tegen de ontsteking van het endotheel in bloedvaten, hartfalen en aderverkalking. Door de hoge temperatuur in de saunacabine worden de bloedvaten wijder, met name de bloedvaatjes in de huid. Het bloed heeft dus niet alleen minder weerstand in de bloedvaten maar ook een veel groter stroomgebied. Het gevolg hiervan is dat de bloeddruk daalt. Wanneer u uit de sauna komt en uw lichaam terug haar gewone lichaamstemperatuur heeft, zal de bloeddruk terug het normale niveau bereiken. De sauna kan bijdragen aan een bloeddruknormalisatie maar men mag het absoluut niet zien als medicatie.

Waarop moet u letten in de sauna

Mensen met een hoge bloeddruk moeten vooral opletten tijdens het afkoelen. Door de plotse koude vernauwen de bloedvaatjes waardoor de bloeddruk dus stijgt. Spring dan niet meteen in het koude dompelbad. Koel liever af met een verkoelende douche en laat voldoende tijd tussen twee saunacycli. Mensen met een lage bloeddruk moeten wat behoedzamer zijn tijdens het opwarmen omdat de bloeddruk verder daalt. Dit kan men soms merken bij het verlaten van de sauna. Duizeligheid en vlekjes zien, tot zelfs even van de wereld zijn, kan een gevolg zijn. Om dit te vermijden is het aan te raden om voor het verlaten van de sauna altijd even een paar minuten met de benen naar beneden te zitten op de onderste bank en niet te overdrijven met de tijdsduur in de sauna. Indien men duizeligheid is, is het best om wat eerder de sauna te verlaten en op een rustige manier af te koelen met water.

Contra-indicaties

Het is hartpati ten af te raden om in de sauna te gaan bij ernstige, niet geregelde hypertensie of hypotensie, onstabiele angina pectoris, recente, minder dan twee maanden, hart- of vaatproblemen, zoals een hartaanval, en ernstige aortastenose.

Saunatips voor hartpatiënten

-Ga niet in de sauna juist na een inspanning. Dit kan leiden tot een daling van de bloeddruk, met flauwvallen tot gevolg.

- Neem geen bloeddrukverlagende geneesmiddelen voor een saunacyclus. Verwijder ook de transdermale nitroglycerine patches.

-Start een saunacyclus met een warm voetbad.

-Wees steeds rustig en ontspannen.

-Gebruik de sauna niet bij een te hoge temperatuur (niet boven de 80°C) en en nooit te lang (minder dan 10 minuten). Luister steeds naar uw lichaam! Verlaat onmiddellijk de saunacabine als u zich niet goed voelt.

- Start rustig met de afkoelingsfase. Dus geen koud dompelbad maar eerder een rustige wandeling in de buitenlucht.

-Rust voldoende tussen twee saunabeurten, ten minste 15 minuten.

-Hydrateer! U verliest veel vocht in de sauna. Drink dus veel water tijdens en na de sauna.

-Uiteraard geen gebruik van alcoholische dranken voor of tijdens de sauna.

Ook al heeft de sauna positieve effecten, toch is het aan te raden, wanneer u problemen heeft met het hart of de bloedvaten, om eerst raad te vragen aan uw huisdokter of cardioloog.

Christiaan Janssens

CRO Prive Sauna Akwa

Meer informatie:

http://www.ajconline.org/article/S0002-9149(11)02558-6/abstract

https://www.health.harvard.edu/blog/sauna-use-linked-longer-life-fewer-fatal-heart-problems-201502257755

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2359619/

http://www.livestrong.com/article/129351-effects-sitting-sauna/