Circus Versnick heeft de stad nog niet verlaten: neemt liberale gedeputeerde nu ontslag of niet?

analyseDe provincie Oost-Vlaanderen zou Geert Versnick (Open Vld) op blote knieën moeten danken: hij is compleet vrijgesproken en ze moeten eigenlijk Versnick nog geld. Dat is de versie waar de blauwe gedeputeerde, nadat hij in juli z'n eigen ontslag aankondigde, plots mee afkomt. Redelijk hallucinant, ook voor z'n eigen partij die opgelucht was af te zijn van de schandaalpoliticus. Maar het ziet er naar uit dat de oud-penningmeester van Open Vld zich alles kan permiteren.

Opschudding in de Oost-Vlaamse provincieraad. Want de gecontesteerde gedeputeerde Geert Versnick, die had toch in juli met veel poeha ontslag genomen? In een persbericht klonk het toen zo: "Iedereen weet dat ik al de beslissing had genomen om de politiek verlaten. Omdat mijn integriteit nu in twijfel wordt getrokken - en daardoor een sereen debat onmogelijk wordt gemaakt - heb ik beslist mijn uitstap te vervroegen".

Maar gisteren in provincieraad zat hij nog steeds op z'n stoel, als gedeputeerde. En hij gaf er een hele verdediging over z'n nachten in Bangkok. Hij had het stevig voorbereid, met een uitgebreide verklaring. Er is een onderzoek geweest van de deputatie (waar hij zelf lid van was), en dat had hem vrijgesproken. Hij viel oppositiepartij Groen, die de kat de bel aan bond, daarbij hard aan. En op de kernvraag, wat zit Versnick daar nog te doen, moest hij geen ontslag nemen, wilde hij niet antwoorden. "De verdere afhandeling zal verlopen in overleg met mijn partijgenoten".

Het circus-Versnick heeft de stad zo nog niet verlaten. In Het Laatste Nieuws is de Open Vld-fractieleider in de provincieraad Luc Maes blijkbaar ook dat 'ontslag' in juli vergeten. Volgens hem heeft z'n fractie nooit om een exit voor Versnick gevraagd. Pijnlijker kan haast niet.

Schade voor Open Vld

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten zal het allemaal met lede ogen aanzien. Zij drong er bij Versnick op aan schoon schip te maken, en was erg opgelucht toen de gedeputeerde eindelijk ontslag nam. "Integriteit is belangrijk", zo stelde ze toen. "Wij gaan ervan uit dat Versnick wel degelijk ontslag zal nemen", zo stelt de partijwoordvoerster.

Dat de man zich zoveel kan permitteren heeft alles te maken met vroegere rol als penningmeester binnen de liberale partij. In die functie was hij de rechterhand van Guy Verhofstadt in de jaren 80 en 90. Hij heeft veel meegemaakt en gezien. Versnick weet waar de lijken begraven liggen, bij wijze van spreken. De man kan z'n partij dus erg veel schade opleveren.

Maar hij maakte het de laatste jaren ook wel erg bont. Als gedeputeerde is hij verantwoordelijk voor de ruimtelijke ordening in de provincie. Maar tegelijk had hij ook privémandaten in de vastgoedsector, bij Optima. Toen dat bedrijf op omvallen stond probeerde hij nog een lening los te weken bij diezelfde provincie.

'Rekenfout' bij de inkomsten van Versnick

De inkomsten die Versnick uit een hele reeks mandaten bijeen rijfde waren tot voor kort indrukwekkend. En opvallend, toen iedereen in de Gentse gemeenteraad z'n inkomsten bekend maakte, dook bij Versnick plots een 'rekenfout' van duizenden euro's verschil per maand op.

De reisjes van Versnick in Thailand waren eigenlijk de zoveelste druppel. Versnick vloog vijf jaar lang twee keer per jaar naar Vietnam en China, om "de bevoorrechte relaties te onderhouden". Versnick reisde daarbij altijd via Bangkok. En daar hield hij dan alleen steeds nog een extra dagje halt. De rekening is voor de Oost-Vlaamse belastingbetaler: een luxesuite in Hotel Lebua, taxi's, maaltijden, roomservice en natuurlijk de dagvergoeding voor een buitenlandse missie. Een coherente uitleg kon Versnick in juli niet geven. "Om de auto-industrie te promoten", "om te kijken of een handelsmissie mogelijk is", "om te wennen aan het klimaat", ...

Nu, twee maanden later, heeft Versnick z'n verdediging klaar. En hij is vrijgesproken door de deputatie waar hij lid van is, zo schiet hij terug. Een vreemde extra episode in een pijnlijke soap voor de provincie Oost-Vlaanderen, maar evengoed voor Open Vld. Als hij daadwerkelijk nog veel langer blijft zitten, valt de schade niet te overzien voor de liberalen.

Lees meer