Artsen Zonder Grenzen verwijt Europese regeringen medeplichtigheid aan foltering van vluchtelingen in Libië

De internationale voorzitter van Artsen Zonder Grenzen (AZG), Joanne Liu, zegt dat de Europese regeringen “een crimineel systeem van geweld voeden” tegen migranten in Libië. De organisatie stelt dat de regeringen medeplichtig zijn aan de mishandelingen, martelingen en verkrachtingen die de vluchtelingen ondergaan omdat ze tegengehouden worden bij hun oversteek naar Europa en teruggestuurd worden naar Libië. Ook de Belgische afdeling van AZG staat achter dit statement.

Migranten die terug naar Libië moeten keren, komen in detentiecentra terecht waar hen een hel wacht, zegt Liu in een open brief aan de Europese leiders. “Wat zij door moeten maken in Libië zou het collectieve geweten van Europese burgers en verkozen leiders moeten choqueren.”

Momenteel bewaakt Italië met militaire schepen en helikopters de Libische territoriale wateren om de mensensmokkel van vluchtelingen naar Europa tegen te gaan. Ook wil het land hulporganisaties, die er mensen uit de Middellandse Zee redden, een gedragscode opleggen, maar Artsen Zonder Grenzen weigert die te ondertekenen. Momenteel is AZG niet meer actief voor de Libische kust.

“Verblind door één enkel doel, mensen buiten Europa te houden, voeden de regeringen een crimineel systeem van grove mishandeling”, gaat Liu verder. Ze stelt dat het beleid in de detentiecentra “verrot is tot op het bot”. “Het is een bloeiende onderneming van onder meer marteling, verkrachting, ontvoering en uitbuiting. En de Europese regeringen kiezen ervoor om mensen in deze situatie te houden.”

De meeste politieke leiders noemen het dalend aantal vluchtelingen dat de Middellandse Zee wil oversteken een succes. “Maar dat is in het beste geval pure hypocrisie en in het slechtste geval een cynische medeplichtigheid aan het georganiseerde systeem van mensen te reduceren tot handelswaar van mensensmokkelaars”, gaat de topvrouw verder.

Liu: “Mensen worden behandeld als handelswaar”

Onlangs bezocht Liu zo’n Libisch detentiekamp. Ze schrok naar eigen zeggen van de mensonterende omstandigheden waarin de vluchtelingen moeten leven: “Die mensen worden behandeld als handelswaar. Mannen, vrouwen en kinderen worden lukraak opgesloten, uitgebuit en mishandeld. Ze worden in donkere en smerige ruimtes gegooid zonder enige lucht van buiten en op elkaar gepropt.”

Toen ze met de migranten sprak, werd haar beeld van de situatie nog erger: “Mannen vertelden hoe ze naakt in groepjes rondjes moesten rennen tot ze volledig waren uitgeput en niet meer verder konden gaan. Vrouwen worden verkracht en moeten dan hun familie thuis bellen voor geld om bevrijd te worden. De wanhoop is overweldigend.”

Liu benadrukt dat er dringend iets moet veranderen: “Dit verschrikkelijke geweld tegen hen moet stoppen. Er moet een basaal respect komen voor hun mensenrechten, inclusief toegang tot genoeg voedsel, water en medische zorg. Regeringen hebben verklaard dat de directe omstandigheden van de mensen verbeterd moet worden. Die verbetering is absoluut nog niet in zicht.”

Belgische onderafdeling gaat akkoord met statement

AZG-woordvoerder Christof Godderis laat aan newsmonkey weten dat de Belgische afdeling van AZG achter het statement van Liu staat. “Als internationale organisatie hebben we die positie wereldwijd ingenomen. De politiek van de Europese landen is er enkel op gericht om migranten buiten te houden. Kijk bijvoorbeeld naar de Turkije-deal. Ook willen Europese landen geen migranten meer vanuit Libië zien vertrekken. Je kan dus zeggen dat de Europese regeringen medeplichtig zijn aan foltering en verkrachting.”

Lees meer