Noord-Korea viert feest, voert geen kernproef uit maar belooft dat er nog wel komen

Noord-Korea heeft zijn 69ste verjaardag gevierd en in tegenstelling tot de verwachtingen lanceerde het deze keer daarbij niks en liet het ook niks ontploffen. Maar, het kondigde wel aan dat er nieuwe tests met wapens komen.

Noord-Korea presenteerde zich op de feestdag aan het volk als een ?onoverwinnelijke atoommacht?. Er komen meer proeven met wapens aan, zo werd aangekondigd. Op de verjaardag zelf bleven raketproeven uit, iets waarvoor met name buurman Zuid-Korea vreesde.

De staatskrant Rodong Sinmun riep burgers op te helpen het raket- en atoomprogramma van het land uit te bouwen om zo Noord-Korea te beschermen tegen de Verenigde Staten.

Noord-Korea ontstond op 9 september 1948, toen Korea in een zuidelijke en noordelijke helft werd gesplitst.

Nieuwe sancties

Een resolutie met nieuwe maatregelen tegen Noord-Korea wordt mogelijk maandag in stemming gebracht. De Verenigde Staten hebben een verzoek daartoe bij de VN-Veiligheidsraad ingediend. De VS willen met deze resolutie onder meer een olie-embargo tegen het land instellen.

Landen mogen daarnaast geen textiel uit Noord-Korea importeren en ook geen Noord-Koreaanse arbeidskrachten inhuren. Voor leider Kim Jong-un geldt een reisverbod en zijn tegoeden worden bevroren, blijkt uit de kladversie die persbureau Reuters heeft ingezien.

Of China en Rusland met deze maatregelen gaan instemmen, is allesbehalve zeker. Beide landen kunnen in de Veiligheidsraad een veto uitbrengen, waarmee de resolutie wordt geblokkeerd.

De voorgestelde maatregelen zijn een reactie op de recente kernproef die het regime in Pyongyang heeft uitgevoerd. Het was de zesde maal in korte tijd dat Noord-Korea, zeer tegen de wens van de internationale gemeenschap in, een kernproef uitvoerde.

De Europese Unie kondigde eerder deze week ook al aan strengere sancties tegen het land voor te bereiden.