Olivier Maingain weigert ‘Blind Getrouwd’-koppel te trouwen omdat hij tegen het concept van het programma is

Olivier Maingain (DéFI), de burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe, weigert om een koppel te trouwen dat meedoet aan de Franstalige versie van het VTM-programma ‘Blind Getrouwd’ op RTL. Maingain kan zich naar eigen zeggen niet vinden in het concept van het programma, waarbij twee partners gekoppeld worden door een team van experts en elkaar pas voor het eerst zien in het gemeentehuis.

Na het grote succes van Blind Getrouwd in Vlaanderen gaat de Franstalige omroep RTL een Franstalige versie van het televisieprogramma uitzenden. Eén probleem: Olivier Maingain, burgemeester van de Brusselse gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe en DéFI-voorzitter, weigert een koppel te trouwen. Dat schrijft de Franstalige krant La Capitale. Hij vindt het naar eigen zeggen niet kunnen dat zo’n Blind Getrouwd-huwelijk even rechtsgeldig zou zijn als eender welk ander huwelijk.

Maingain zou erop gestaan hebben dat de twee partners hem op voorhand ontmoeten zodat hij kan nagaan dat het niet om een schijnhuwelijk ging. Het hele gedoe heeft zo’n drie weken aangesleept en het huwelijk werd uiteindelijk niet voltrokken.

Ook het parket was tegen

“De schepen van Burgerlijke Stand Jacqueline Destrée heeft de kwestie voorgelegd op het college en we hebben beslist het parket te vragen of alles wettelijk in orde was", zegt Maingain. “Het parket van Brussel heeft geoordeeld dat het huwelijk mogelijk niet rechtsgeldig was en heeft ons ten zeerste afgeraden deel te nemen aan de uitzending."

Ook wil Maingain met minister van Justitie Koen Geens (CD&V) een gesprek over het programma. Hij wil dat het College van procureurs-generaal een gemeenschappelijk standpunt innemen over de Blind Getrouwd-bruiloften zodat overal in het land op dezelfde manier gereageerd kan worden. Bij RTL wijzen ze erop dat zo’n televisiehuwelijk niet illegaal is. “De kandidaten hebben alle vrijheid om te weigeren als ze hun toekomstige partner ontmoeten”, klinkt het.

Lees meer