Da’s rap: eerste najaarsstorm woensdag verwacht

Het wordt de hele week rotweer, zeker voor de tijd van het jaar. En woensdag mogen we wellicht de eerste najaarsstorm verwachten. Op langere termijn ziet september er ook niet geweldig uit en de orkanen Irma, maar vooral Jose, die nu de andere kant van de Atlantische Oceaan teisteren, zitten daar voor iets tussen.

Tijdens de nacht van dinsdag op woensdag neemt de windsnelheid al gevoelig toe en krijgen we ook een pak (meer) regen. Rukwinden rond 80 km per uur zijn niet onmogelijk volgens het KMI.

Woensdag blijft het waaien. Aan de kust is zelfs stormkracht mogelijk, met windpieken tot 100 km per uur. Het blijft ook regenen, en wie met de wagen op pad moeten, houdt best rekening met ferm verstoorde spitsen.

Het is ook opletten voor bomen: veel bomen staan nog vol in blad en vangen daardoor extra wind.

Donderdag waait het soms ook nog vrij krachtig met kans op rukwinden tot rond 65 km per uur. Daarbovenop kunnen vrij actieve regenzones over ons land trekken.

Vrijdag en volgend weekend krijgen we rustiger weer, maar de kans op neerslag blijft aanwezig. De temperaturen geraken ook niet hoger dan 17 graden.

Irma & Jose = rotweer bij ons?

Ook op langere termijn lijkt het niet dat we moeten hopen op een mooie nazomer. En Irma en Jose, de twee orkanen die nu huishouden in respectievelijk de VS en de Caraïben, zitten daar wel degelijk voor iets tussen.

Beide stormen zijn enkele honderden kilometers in diameter, en het is eigenlijk gewoon logisch dat ze een effect uitoefenen op het weer elders in de wereld. Wanneer een orkaan, in dit geval lijkt Jose de meeste kans te maken, afbuigt naar het noordoosten wordt het systeem opgenomen in de straalstroom. Die straalstroom is van groot belang voor West-Europa en bepaalt ook sterk ons weerbeeld.

De effecten van de restanten van zo’n orkaan zijn in West-Europa natuurlijk niet zo groot als wat je momenteel aan de ander kant van de oceaan ziet. Orkanen worden gevoed door warm zeewater en dat is niet voorhanden in onze regio.

Bij ons zorgen de restanten van deze tropische stormen doorgaans voor het ene na het andere lagedrukgebied. Wat wij krijgen heet dan de restanten van een tropische storm, wat neerkomt op lekker nat herfstweer.