Spaanse voetbalcompetitie wil wedstrijden spelen in Azië en Amerika, volgen andere landen ook?

Gaan Cristiano Ronaldo en Lionel Messi binnenkort met elkaar de strijd aan in China of de Verenigde Staten? Het zou zomaar eens kunnen. La Liga heeft namelijk beslist dat wedstrijden uit de Spaanse competitie ook in het buitenland kunnen gespeeld worden.

Het Spaanse voetbal staat voor een grote verandering want in de toekomst kunnen wedstrijden ook buiten Spanje gespeeld worden. Het initiatief kan volgens Javier Tebas, voorzitter van La Liga, de inkomsten van de Spaanse clubs door bijkomende sponsoring en televisierechten gevoelig opdrijven en de internationale uitstraling van het Spaanse voetbal nog verder versterken.

Onder meer wordt gedacht aan wedstrijden van clubs zoals FC Barcelona of Real Madrid in de Verenigde Staten of China. De reacties op het initiatief, dat volgend seizoen al zou kunnen worden getroduceerd, zijn verdeeld.

De Amerikaanse National Football League (NFL) maakt al enige tijd een jaarlijkse uitstap naar het buitenland. De wedstrijden in Londen zouden de internationale belangstelling voor het American Football gevoelig hebben doen toenemen.

Binnenkort ook in andere landen?

De Engelse Premier League koesterde het voorbije decennium al gelijkaardige plannen, maar dat project werd weer opgeborgen toen zwaar protest bleek van supporters, politici en mediacommentatoren. Dezelfde commentaren zijn te horen in Spanje.

Op dit zijn er geen zo'n plannen meer in de Premier League, maar zijn chief executive Richard Scudamore zegt wel voorstander van buitenlandse wedstrijden te blijven. De Bundesliga in Duitsland zou daarentegen al negatief hebben gereageerd.

Officiële zomercompetitie

De Amerikaanse promotor Relevant Sports organiseert met de International Champions Cup (ICC) eveneens al enkele jaren in de Verenigde Staten en China een zomertornooi met vriendschappelijke wedstrijden tussen Europese topclubs, maar zou daarrond ook een officiële competitie willen uitbouwen.

De interesse van La Liga in buitenlandse wedstrijden is gegroeid na een Amerikaanse versie van El Clásico ? de traditionele confrontatie tussen aartsrivalen FC Barcelona en Real Madrid ? in Miami voor een publiek van 66.000 supporters, terwijl het gebeuren ook een groot televisiepubliek kon laten optekenen. Critici waarschuwen echter dat minder roemrijke clubs wellicht slechts op een beperkte bijval zouden kunnen rekenen.

Lees meer