Hoe lang blijft Turkije nog in de NAVO? Erdogan koopt nu raketsysteem van de Russen

Turkije heeft een overeenkomst gesloten met Rusland over de aankoop van S-400 luchtverdedigingsraketten. De deal is omstreden, omdat Turkije lid is van de NAVO en het systeem sowieso niet aansluit op bestaande NAVO-systemen. Het is de eerste keer dat Turkije zo’n grote wapendeal sluit buiten het Atlantische bondgenootschap om. De wapendeal met Rusland lijkt vooral een politiek signaal aan het Westen te zijn. En een noodoplossing voor een probleem dat Erdogan zelf heeft veroorzaakt.

Het Russische S-400 raketsysteem kan gebruikt worden om vijandige vliegtuigen uit de lucht te schieten. Het lijkt daarmee op de Amerikaanse Patriot-raketten.

In april werd duidelijk dat Turkije met Rusland onderhandelde over de aankoop van het raketsysteem. Toen zei de Turkse minister van Defensie Isik geen raketten uit een van de NAVO-landen te willen aanschaffen, omdat die te duur zouden zijn.

De aanschaf van de S-400 leidt tot bezorgdheid bij de Verenigde Staten en andere NAVO-landen. Die vinden het geen goed idee dat NAVO-landen wapens kopen die werken met bestaande NAVO-systemen. De Amerikanen zijn ook steeds banger dat Turkije uit de NAVO stapt en zo uit de westerse invloedssfeer zal verdwijnen.

"We zullen voor onszelf zorgen"

De Turkse president Erdogan zei tegen de krant H

Lees meer