80 asielzoekers bezetten hotel in Brussel, maar stad vecht situatie voorlopig niet aan

Zo'n 80 asielzoekers hebben in Brussel een leegstaand hotel gekraakt. Op spandoeken die ophangen aan Hotel Astrid vragen ze papieren aan België en Theo Francken. Stad Brussel overweegt voorlopig geen actie tegen de veelal illegale asielzoekers.

Het is de organisatie 'La voix de sans-papiers' die gisterenavond besloot het leegstaande Hotel Astrid in het centrum van Brussel te bezetten. Die groep van mensen zonder papieren had tot 15 september een akkoord met de lokale burgemeester om in een oud rusthuis in Etterbeek te verblijven, maar vond geen oplossing voor na die dag.

Daarom bezette een groep van zo'n 80 mensen het leegstaande hotel. Ze hopen nu om een akkoord te vinden met de eigenaar van het gebouw en de Brusselse burgemeester om een regeling te treffen tot na de winter.

"Voorlopig doen we niets"

De Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) is alleszins niet van plan om het hotel snel te laten ontruimen. "De eerste stap moet door de eigenaar gezet worden. Hij moet ons op de hoogte brengen van de bezetting. Dat is nog niet gebeurd. Dus voorlopig doen we niks", zegt hij in Het Nieuwsblad.

De groep bestaat uit Afrikaanse landen, voornamelijk van Gambia en Ghana. Sommigen van hen zagen hun asielaanvraag afgewezen worden, maar willen niet terug naar hun eigen land. Ze vragen dan ook aan Theo Francken een collectieve regularisatie. Die laat via zijn woordvoerder weten dat daar geen sprake van kan zijn.

Lees meer