Volgens een Deens onderzoek heeft je stoelgang effect op je dieet

Ken je het gevoel dat je zo hard je best doet om af te vallen, en je na maand weinig of niets bent afgevallen? Super frustrerend! Enkele Deense wetenschappers hebben gevonden dat het blijkbaar niet aan jouw eetgewoontes ligt, maar aan je stoelgang. Het kan nooit kwaad om eens langs een diëtist te gaan of je stoelgang even te laten controleren bij de dokter. 

Deense onderzoekers hebben een studie gepubliceerd in de International Journal of Obesity waaruit blijkt dat een dieet misschien niet kan helpen door je stoelgang. De bacteriën zouden een grotere rol hebben, dan je denkt. "Bepaalde darmbacteriën zijn altijd al gekoppeld aan overgewicht en obesitas", zegt Arne Astrup van de universiteit in Kopenhagen. "Maar nu pas hebben we een doorbraak waaruit blijkt dat bepaalde bacteriële soorten een beslissende rol spelen in gewichtsregulatie en gewichtsverlies."

Voor de studie moesten 62 proefpersonen verschillende diëten uitproberen. 23 deelnemers moesten het populaire Scandinavisch dieet volgen (rijk aan volle korrels, vette vis, fruit en groenten) terwijl de anderen een standaarddieet moesten volgen. De eerste groep verloor gemiddeld zo'n 3,5 kg en met het standaarddieet verloren de proefpersonen zo'n 1,7 kg.

Bacteriën

Een dieet werkt afhankelijk van je lichaam: "Mensen met bepaalde darmbacteriën kunnen meer vet verliezen door een dieet rijk aan vezels en volkoren", zegt Mads Hjorth van de universiteit van Kopenhagen. Daarom hebben onderzoekers alle deelnemers opnieuw in groepen gedeeld, afhankelijk van hun hoeveelheid darmbacteriën.

De studie richtte zich op twee soorten darmbacteriën: Prevotella-bacteriën en Bacteroïden. Volgens de onderzoekers verloren mensen met een groot deel Prevotella-bacteriën, meer gewicht met het Scandinavisch dieet, dan degenen die een standaarddieet volgden.

Volgens de auteurs kunnen we nu eindelijk bewijzen waarom zo'n vezelrijk dieet niet bij iedereen helpt. Een dieet past bij je of niet, dat hangt af van je lichaam. "De bacteriën in een lichaam, zegt veel over de gezondheidstoestand", luidt het in het artikel.

Voorlopig is er nog geen uitsluitsel over welke bacteriën wel of niet gunstig zijn bij een dieet. Deze studie toont wel aan dat elk lichaam anders is, en elk lichaam een ander dieet nodig heeft. Daarom is het altijd aangeraden niet zomaar een dieet te volgen, maar eerst even langs te gaan bij een diëtist of een dokter voor deskundig advies.

Lees meer