Binnenkort ook in België? Je kan nu reizen boeken bij supermarkt Lidl, en ze zijn vaak echt goedkoper

Supermarktketen Lidl heeft er een vreemd product bij: je kan er nu ook je vakantie boeken. Althans toch al in Frankrijk en Nederland, waar Lidl met een reisplatform begonnen is. Klanten genieten er van fikse kortingen in vergelijking met andere reissites. Lidl laat ons weten dat ze nog bekijken of de dienst er ook in België zal komen, maar intussen kunnen we wel bij onze noorderburen gaan boeken.

Onlangs pakte Lidl uit met een kledinglijn ontworpen door Heidi Klum, nu biedt de Duitse keten ook vakanties aan. Wordt de supermarkt dan binnenkort een soort reisbureau? "Neen, dat is niet onze ambitie", zegt woordvoerster Isabelle Colbrandt aan newsmonkey. "Wat we in Frankrijk en Nederland gedaan hebben is alle interessante promoties op één plek bundelen, en bovenop de korting nog eens een korting naar de klant aanbieden. Het is dus wel een platform waarop je heel veel reizen kunt boeken."

Boeken in Nederland

Vlaamse klanten moeten voorlopig via de Nederlandse site boeken, want het bedrijf bekijkt nog of ze de reizen ook in België zullen aanbieden. "We hebben hier een succesvolle proefperiode achter de rug. Met Sunparks hebben we een paar mooie aanbiedingen gedaan, en we hebben ook een citytrip naar Madrid aangeboden. Dat is het verste dat we al gegaan zijn", zegt Colbrandt. "We zijn die proefperiode nu aan het evalueren om te zien of we op de Belgische markt hetzelfde kunnen aanbieden. Maar dat is nog niet beslist."

Wanneer we op de Nederlandse site gaan kijken, zien we een ruim aanbod van citytrips en autovakanties tot vliegvakanties en zelfs verre reizen en cruises. Zijn dit dan de goedkoopste vakanties op de markt? Wij deden een aantal tests, en hoewel Lidl niet altijd de goedkoopste was, kwam de keten er toch telkens als één van de beste opties uit.

- Citytrip naar Boedapest

We vonden een reisje voor twee personen naar Boedapest van zaterdag 4 november tot maandag 6 november. Interessant is dat Lidl een totaalpakket aanbiedt en je er meteen ook je vliegtuigtickets bij boekt. Voor twee nachten met twee volwassenen in een viersterrenhotel inclusief vlucht betaal je 268 euro.

Toevallig biedt Booking.com voor dit hotel ook een speciale deal aan, maar wanneer we de goedkoopste tickets voor de vlucht naar ginder willen boeken, brengt dat het totaal toch op 406 euro. Via een gewone touroperator zoals Thomas Cooke komen we aan 382 euro alles inbegrepen. Lidl wint hier dus duidelijk, en wat mooi meegenomen is: ondanks de boeking in Nederland vlieg je vanuit Charleroi.

- Nazomeren in Tenerife

Wie de zon al mist, kan nog een beetje gaan nazomeren op Tenerife. We vonden een reisje van één week tijdens de herfstvakantie. Via Lidl kost het je 1.498 euro voor twee personen, inclusief vluchten. Via Booking.com is het iets duurder: 1.522, vluchten er ook al bijgerekend. Geen spectaculair verschil, maar Lidl blijkt wel de goedkoopste.

- Verre reis naar Zuid-Afrika

Ook wie het wat verder zoekt, komt aan bod. Zo kan je eind oktober voor tien dagen naar Zuid-Afrika voor 2.638 euro voor twee personen. Daar zitten de vluchten eveneens al in, dus dat valt goed mee. Bij Booking.com was deze reis uitverkocht, maar de vluchten alleen al zouden zeker 1.100 euro kosten.

Hoe doet Lidl dat?

Het moet wel gezegd dat je afhankelijk bent van het aanbod. Je kan dus niet aan een zoekmachine vragen om bijvoorbeeld een reisje naar Mexico als er op dat moment geen reis naar dat land in de aanbieding is. Maar de lijst met mogelijke reizen oogt heel mooi op de Nederlandse site. Het blijft wel telkens de moeite lonen om te vergelijken met andere reissites. Maar hoe kan het dat Lidl plots zo goedkoop reizen kan aanbieden?

"Dat heeft allemaal met volume te maken", zegt Colbrandt. "We bieden de organisatoren van reizen een heel groot potentieel aan klanten aan. Daardoor kunnen we met de leverancier nog een mooie extra korting afspreken." Of hoe een reisje naar New York boeken en een paar sneetjes salami kopen in de toekomst misschien niet zo verschillend meer zijn.

Lees meer