Londense metro geëvacueerd na explosie: geen doden, maar politie spreekt van terreur

In Londen heeft een explosie plaatsgevonden in de metro. Er vielen gewonden, maar geen doden. Persbureau AP meldt dat achttien mensen overgebracht moesten worden naar het ziekenhuis. Niemand is in levensgevaar. De politie ziet de zaak als een terreurdaad. De passagiers raakten in paniek en sommigen werden vertrappeld bij de evacuatie. Een tweede bom werd onschadelijk gemaakt en een man met een mes sloeg op de vlucht. Ook hing er een timer aan de bom.

De Londense politie meldt via Twitter dat er “een incident" gebeurd is in het station Parsons Green. Dat ligt in het zuidwesten van Londen.

Op foto's van de trein is een brandende, witte emmer te zien in een zak van Lidl. Die zou ontploft later zijn. Enkele passagiers zouden brandwonden opgelopen hebben in het gezicht. Ook is op Twitter te zien hoe een jongen met brandwonden aan de benen weggevoerd werd.

Er ontstond paniek en veel reizigers renden weg. Dat meldt de Britse krant The Guardian en de BBC. Meteen kwamen de politie en ambulances ter plaatse. Toch ging het om een relatief kleine explosie. Het interieur van de getroffen metrowagon lijkt amper beschadigd.

Een woordvoerder van de Londense metro laat weten dat de District line tussen Earls Court en Wimbledon tijdelijk niet bediend wordt. Het incident wordt momenteel onderzocht.

De Britse premier Theresa May (Conservatieve Partij) heeft ondertussen ook gereageerd op het incidenten. Via Twitter zegt ze dat haar “gedachten bij de gewonden en de hulpdiensten zijn”. De regering laat nog weten dat May deze middag crisisbijeenkomst van de COBR (Cabinet Office Briefing Room) zal voorzitter.

Ook heeft de Amerikaanse president Donald Trump de aanslag veroordeel. "Nog een aanslag in Londen door een loser terrorist", schreef hij op Twitter. "Dit zijn ziekelijke en krankzinnige mensen die in het zicht waren van Scotland Yard (het hoofdbureau van politie van Londen, red.). We moeten proactief zijn!"

Getuigenissen

Getuigen spraken van "een vuurbal die door het rijtuig raasde". Eén getuige zegt dat de deuren van de metrowagon ten opengingen, toen hij een luide knal hoorde en een steekvlam zag.

“Ik zat rustig mijn krant te lezen en naar een podcast te luisteren”, meldt een andere Londenaar die in de wagon zat. “We waren net gestopt in Parsons Green en plots was er paniek. Mensen schreeuwden. Er was een vrouw op het perron die zei dat ze een tas, een flits en een knal had gezien en gehoord, dus het is duidelijk dat er een explosie was. Het metrostel zat overvol."

"Ik zag huilende vrouwen", zegt nog een andere getuige. "Er was paniek op de trappen die naar de straten leiden. Mensen werden omvergeduwd en vertrappeld. Ik zag twee vrouwen die door ambulanciers werden verzorgd. Daarna leek het wel of elke ambulance en brandweerwagen van Londen en elk type politiewagen passeerde."

Lees meer