Ryanair zal de komende zes weken zo'n 2.000 vluchten annuleren 

Ryanair is weer heel vreemd aan het doen. Het Ierse bedrijf heeft gisteravond aangekondigd dat het zo'n 40 tot 50 vluchten per dag zal annuleren. In totaal spreken we over ongeveer 2.000 vluchten die in de komende zes weken worden geannuleerd. En nu komt het: Ryanair annuleert vluchten om de stiptheid te verbeteren. Oké dan ...

Per dag zullen zo'n 9.000 passagiers hun plannen moeten herbekijken. De vliegtuigmaatschappij zal tegen eind oktober een groot aantal vluchten annuleren. Ze spreken van zo'n 40 tot 50 vluchten per dag dat zich vertaalt in zo'n 1.680 tot 2.100 vluchten op zes weken tijd.

Waarom nu weer?

Nu komt het grappige: Ryanair annuleert vluchten om de stiptheid te verbeteren. "Door bijna 2 procent van onze vluchten te annuleren in de komende zes weken, tot aan het begin van onze winterschema's begin november, kunnen we onze stiptheid terug boven 90 procent krijgen", zegt Robin Kiely, woordvoerder van Ryanair in een bericht.

Tot nu toe zakte de stiptheid onder de 80 procent, en dat vindt Ryanair onaanvaardbaar. "Door het aanbod te verminderen zullen er extra vliegtuigen stand-by kunnen staan, hierdoor kunnen we de stiptheid opkrikken."

Ryanair loopt veel vertraging op door de intensiteit van het verkeer, stakingen, ongunstige weersomstandigheden en het verlof van piloten en bemanningen.

Ryanair heeft duidelijk een gebrek aan personeel. De reden hiertoe is dat Ryanair het jaarlijkse vakantieschema van april tot maart, wijzigt naar een model van januari tot december. Het vliegtuigpersoneel probeert dan hun wettelijke vakanties op tijd te nemen, waardoor Ryanair in de penarie zit.

Het begon nu al

Passagiers kregen last-minute nog het slecht nieuws te horen. Volgens de luchthaven Brussels South Charleroi werden dit weekend al vier vluchten geannuleerd vanuit Charleroi naar Zaragoza (Spanje), Fez (Marokko) en Trapani (Sicilië - Italië) en Vilnius (Litouwen).

Ryanair voorziet via mail en Twitter een uitleg, maar dat schiet in het verkeerde keelgat.

"Onze vlucht geannuleerd voor dinsdag ... Bedankt daarvoor. Ik heb nooit met jullie gevlogen, en zal dat ook nooit doen."

Anderen zaten ook met onbeantwoorde vragen.

"Hoe kan ik op voorhand weten of mijn vlucht in september wordt geannuleerd?"
"Jouw vlucht werd geannuleerd, klik hier voor je terugbetaling. Oh proost @Ryanair, ik ben dakloos in Benidorm zonder vlucht."

Mensen zijn woedend en willen nooit meer met Ryanair vliegen.

"WTF?!?! 24 uur op voorhand laten weten dat mijn vlucht geannuleerd is zonder reden!! Onaanvaardbaar!! Ik vlieg nooit meer met Ryanair."

Lees meer