2.000 vluchten geannuleerd: zo weet je of jouw vlucht bij Ryanair al dan niet geschrapt is

Ryanair heeft aangekondigd dat volgende maand in heel Europa zo’n 2.000 vluchten geannuleerd worden. Een deel van de vliegreizen vanuit België zal dus ook geschrapt worden. Zo weet je of jouw vlucht erbij is.

Duizenden reizigers zitten in oktober in de problemen omdat Ryanair zo’n 2.000 vluchten annuleert. De officiële reden: ze willen minder vliegtuigen inzetten om hun stiptheid te optimaliseren. Nu moeten heel wat passagiers hun plannen wijzigen. Dit weekend zijn er ook al annuleringen. Zo meldt de Franstalige krant Echo dat er dit weekend vier vluchten geschrapt worden in Charleroi.

Schadevergoeding

Als een vlucht geschrapt wordt, worden reizigers normaal via mail of sms verwittigd. Maar dat gebeurt vaak pas de dag zelf, zoals dit weekend bij de vluchten vanuit Charleroi. Het is nog afwachten of dat zal verbeteren. Wel zal Ryanair regelmatig een lijst met gecancelde vluchten op hun website updaten. Of we ruim op voorhand informatie zullen krijgen, is nog niet geweten.

Als je minder dan twee weken op voorhand verwittigd wordt van een annulering of als aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt (zie Tweet), krijg je een schadevergoeding van Ryanair. Voor vluchten met een afstand van minder dan 1.500 kilometer gaat het om een bedrag van 250 euro. Daarvoor moet je het bedrijf zelf contacteren. Als je geen antwoord krijgt, moet je je richten tot de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer of tot het Europees Consumenten Centrum (ECC). Bereid je dus maar voor op een hele stapel paperassen in te vullen als je nog iets van je geld terug wil zien.

Twee oplossingen

Wat moet je doen als je vlucht gecanceld is? Bij Ryanair stellen ze op hun website twee oplossingen voor.

  • Om een terugbetaling te krijgen, moet je online een formulier invullen binnen zeven dagen. Je zal “terugbetaald worden via de betalingsmanier die bij de initiële reservatie gebruikt is”, klinkt het bij Ryanair.
  • Wie Ryanair nog niet kotsbeu is, zal ook gewoon van vlucht kunnen veranderen. Die modificatie zal gratis zijn, maar je zal de keuze hebben uit slechts een beperkt aantal vluchten. Ook zal je zelf een medewerker van Ryanair moeten contacteren. Je zal geduld moeten hebben, want volgens de RTBF was er zaterdag een wachtrij van meer dan een uur.

Lees meer