Surprise! The Handsmaid Tale sleept maar liefst vijf Emmy's binnen

In Los Angeles zijn de Emmy's uitgereikt, de belangrijkste Amerikaanse prijzen voor tv-producties. The Handmaid's Tale sleepte in totaal vijf Emmy's in de wacht; twee daarvan waren er voor de actrices Elisabeth Moss en Ann Dowd. Het is ook de eerste keer dat een streamingdienst de Emmy voor beste drama binnensleept, algemeen beschouwd als de hoofdprijs van de avond.

Die avond werd opgeluisterd door een verrassingsoptreden van de gewezen woordvoerder van Trump, Sean Spicer. Die grapte dat de Emmy's van dit jaar de bestbekeken uitreikingsceremonie aller tijden waren.

Spicer gebruikte dezelfde formulering toen hij in januari vragen kreeg over de magere bezoekersaantallen bij de inauguratie van Donald Trump. Hij bleef toen volhouden dat het de drukstbezochte inauguratie ooit was, terwijl foto- en videobeelden het tegendeel bewezen. Spicer kreeg voor zijn zelfspot veel applaus.

Veep werd bekroond met een Emmy voor beste comedyserie. De show won de felbegeerde televisieprijs voor de derde keer. Julia Louis-Dreyfus won voor de zesde keer op rij de Emmy voor haar hoofdrol in Veep als Selina Meyer, de fictieve (vice)president van de VS.

Een andere grote winnaar was de satirische show Saturday Night Live. De acteurs Alec Baldwin en Kate McCinnon wonnen een Emmy voor hun persiflages van Donald Trump en Hillary Clinton in die show.

Dystopie

The Handmaid's Tale viel in de prijzen als beste dramaserie. The Handmaid's Tale-ster Elisabeth Moss kreeg de prijs voor beste vrouwelijke hoofdrol in een dramaserie en medespeelster Ann Dowd sleepte die voor beste vrouwelijke bijrol in de wacht.

The Handmaid’s Tale is gebaseerd op een dystopische roman van de Canadese auteur Margaret Atwood en de reeks is in de VS alleen te zien op streamingdienst Hulu, een concurrent van Netflix, dat al bij al een eerder teleurstellende avond had.

De serie speelt zich af in toekomst waarin vrouwen hun rechten hebben verloren. Vrouwen zijn geen persoon meer, maar bezit. Het aantal vruchtbare vrouwen is door vervuiling en straling sterk afgenomen en de weinige vruchtbare vrouwen die er nog wel zijn (zoals ook het hoofdpersonage) worden toegewezen aan commandanten.

Toch is het leven van een Handmaid (een vruchtbare vrouw) beter dan die van de andere vrouwen die naar koloniën worden gestuurd om giftig afval op te ruimen, waardoor ze korte en pijnlijke levens leiden.

En verder

Andere Emmy-winnaars zijn de miniserie Big Little Lies met Nicole Kidman en Sterling K. Brown voor zijn rol als Randall Pearson in This Is Us.

Komiek, acteur en regisseur Donald Glover mocht een Emmy voor de beste mannelijke hoofdrol in een comedyserie mee naar huis nemen voor Atlanta. Ook zijn regie van de serie werd bekroond.

Black Mirror won beste televisiefilm en Big Little Lies kreeg de prijs voor beste miniserie.

John Lithgow won de Emmy voor de beste mannelijke bijrol voor zijn rol in de serie The Crown. De 71-jarige Amerikaanse acteur speelt in de populaire serie van Netflix de Britse premier Winston Churchill, destijds de belangrijkste adviseur van de koningin Elizabeth II.