Binnenkort gedaan met goedkoper winkelen in Nederland?

Wie in de buurt van de grens met Nederland woont, weet het al een poosje: je kan daar in de supermarkt een pak meer in je karretje gooien voor hetzelfde geld. Maar, daar zou wel eens een eind aan kunnen komen.

Mede door maatregelen van onze Belgische regering de jongste jaren, gaande van suikertaksen tot verhoogde accijnzen op onder meer alcohol, maar ook omdat bepaalde btw-tarieven op voedsel in Nederland lager zijn dan bij ons, gaan steeds meer Belgen die wonen aan de Nederlandse grens hun inkopen doen in de AH?s, Jumbo?s, Plus- en andere supermarkten.

De verschillen zijn vaak spectaculair: tot 30% goedkopere kaas en andere zuivelproducten, vis, groenten en fruit, tot 35% goedkoper water en frisdranken, tot 12% goedkopere wijn en sterke drank en tot 20% goedkopere verzorgings- en onderhoudsproducten.

Formatie

Maar, dat zou wel eens fors kunnen minderen. Momenteel zijn ze in Nederland aan het proberen een regering te vormen, en bij de onderhandelingen is de verhoging van het lage btw-tarief op tafel gekomen.

Dicht bij de formatietafel valt te horen dat er serieus over wordt gedacht de prijzen omhoog te laten gaan en zo geld binnen te harken om bijvoorbeeld verlaging van de inkomstenbelasting te kunnen betalen.

Vanuit het Nederlandse bedrijfsleven klinken evenwel bezorgde geluiden. Afgelopen vrijdag is een groot deel van hun voorstellen opgestuurd naar het Centraal Planbureau om te laten doorrekenen. Aan de hand daarvan kunnen de onderhandelaars nog volop met tarieven en cijfers schuiven voor ze er een klap op geven. Wordt vervolgd.