Tweede zware aardbeving in twee weken in Mexico City: 49 doden               

Het zuiden van Mexico is rond twee uur 's middags lokale tijd opgeschrikt door een zware aardbeving. De schokken van de beving, 7,1 op de schaal van Richter, waren te voelen tot in Mexico City, waar verschillende gebouwen ingestort zijn. Bij de aardbeving vielen al zeker 49 doden. Net vandaag is het 32 jaar geleden dat een zware aardbeving aan 10.000 mensen het leven kostte in dezelfde stad.

Een krachtige aardbeving heeft de hoofdstad van Mexico opgeschrikt. Volgens de US Geological Survey, die zich onder andere met aardbevingen bezighoudt, zou die beving een kracht van 7,1 op de schaal van Richter hebben gehad. Volgens de gouverneur van Mexico City zijn er al zeker 5 doden gevallen, maar de gouverneur van nabijgelegen staat Morelos, Graco Ramirez, telde daar al 44 doden. In totaal staat de teller nu dus al op 49, maar dat aantal loopt bijna zeker nog op.

Het is namelijk helemaal niet duidelijk hoe veel mensen er nog vastzitten onder het puin. Volgens de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto stortten er 27 gebouwen in, in Mexico City alleen al.

De stad hield vandaag een herdenking voor een aardbeving van 32 jaar geleden, toen 10.000 doden vielen in de stad, bij een aardbeving van 8,1.

Gebouwen zouden heen en weer gewiegd hebben, dat is ook zichtbaar op een filmpje van in een kantoorgebouw. Een andere video toont hoe de zijkant van een appartementsgebouw volledig loskomt en neerstort.

Puebla

Het centrum van de beving zou plaatsgevonden hebben ten oosten van Mexico City, in Puebla, ongeveer dertig kilometer van de hoofdstad.

Twee weken geleden was Mexico ook al het slachtoffer van een grote aardbeving. Toen vielen er 61 doden langs de kustlijn in het zuiden van het land.

Mexico City had net vandaag ook een oefening gehouden voor grote rampen, zoals aardbevingen.

In Mexico City wonen bijna 9 miljoen inwoners.

Trump reageert (nu al)

Ook de president van de Verenigde Staten, Donald Trump, heeft intussen gereageerd. "God bless the people of Mexico City", schreef Trump in een tweet. "We are with you and will be there for you." Vorige keer, bij de ergste aardbeving die Mexico ooit meemaakte, duurde het een week eer er condoléances kwamen uit het Witte Huis. Volgens de president was dat toen te wijten aan "een slechte GSM-verbinding."

Lees meer